NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Uniós útfelújítások Heves megyében2009. december 16.

Befejeződtek Heves megye déli részén kijelölt útszakaszok felújítási munkái. Mintegy 720 millió forintból, összesen 18 kilométer hosszan újították fel az utakat.

Az Észak-Magyarországi Operatív Programban (ÉMOP) lebonyolított beavatkozás költségeit európai uniós forrásokból fedezik. Az Észak-Magyarországi régióban 2009 tavaszán összesen 16 projekt keretében indult meg vagy folytatódott a négy és öt számjegyű utak felújítása. A költségeket az Európai Unió strukturális alapjai fedezik. Heves megyében a felújítási program öt projekt keretében 10 mellékutat érint.

A megye déli részén a nemrég befejeződött projektben két kijelölt útszakaszt adtak át. A Heves-Pusztataskony összekötő út (3209-es út) Hevesvezekény és Kisköre, valamint a Kisköre-Poroszló összekötő út (3213-as út) Kisköre és Tiszanána közötti szakasza összesen 17,9 kilométer hosszon. A szóban forgó  útszakaszok állapota jelentősen leromlott, teherbírásuk és burkolatfelületük a forgalmi igényeknek már nem felelt meg, felületük kátyús, egyenetlen volt. A vízelvezető rendszer is felújításra szorult.

Az ünnepélyes útátadás alkalmával Godó Lajos, a térség országgyűlési képviselője köszönetet mondott a felújítást koordináló és lebonyolító szakembereknek, a tervezőknek, a kivitelezőknek és valamennyi közreműködőnek. "Az utak felújítása jótékonyan hat a régió mindennapi életére, és nem utolsó sorban a környezetre is, hiszen csökken a zaj-, por- és károsanyag-kibocsátás - hangsúlyozta az államtitkár. - Minderre az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozása és az ÉMOP projektjei teremtik meg a lehetőséget."

A felújítás műszaki részleteit Szerencsi Gábor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója ismertette. Az erősen leterhelt útszakaszon a felújítások során útszélesítést, aszfalterősítést, az árkok és átereszek tisztítását, valamint padkarendezést hajtottak végre. A felújított útszakaszokon a sebességkorlátozás megszűnt, ezzel jelentősen lecsökkent az utazási idő, az érintett települések és idegenforgalmi helyszínek (Heves, Kisköre, Tisza-tó) elérése könnyebbé, kényelmesebbé, biztonságosabbá vált. 

Mindezek várhatóan jótékonyan hatnak majd a régió gazdaságára és a turizmus fellendülésére. Az érintett településeken élők főként az idegenforgalom növekedését várják a felújítások után. Ugyanakkor az új utakon történő gyorsabb és biztonságos elérhetőség különböző befektetőket is a környékre vonzhat, hiszen a jó állapotú út a gazdaság motorja - mondta Szén József, Kisköre polgármestere. Az ÉMOP keretében, európai uniós társfinanszírozással lebonyolított projekt költségvetése 720 millió forint volt.

Forrás: UniósPénz.hu