NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Hazai milliárdos fürdőfejlesztések 2009-ben2009. december 16.

Lassan elérkezik az idő, hogy számot vegyünk a 2009-es év legfontosabb uniós támogatással megvalósuló fejlesztéseiről. Míg előző cikkünkben a sportkomplexum-fejlesztéseket vettük górcső alá, most ez egymilliárd forintot meghaladó fürdőberuházásokat mutatjuk be. Az alább felsorolt tíz fürdőfejlesztés együttes értéke megközelíti a negyvenmilliárd forintot.

Sóstó - 1,2 milliárd
Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. mintegy 1,2 milliárd forintos beruházással fejleszti a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői parkfürdőt. A cég a beruházásból 880 millió forintos árbevételre számít. Az Európai Unió 50 százalékos arányú finanszírozását az első pályázati fordulóban már elnyert idegenforgalmi projekt kiviteli tervei elkészültek, megindult a közbeszerzési eljárás, a támogatói szerződés aláírását követően az idén megkezdődhet az építkezés.

Cserkeszőlő - 1, 51 milliárd
Több mind egymilliárdos beruházás valósul meg a jövő év végéig a Cserkeszőlői Gyógy- és Termálfürdőben. A fejlesztés 451,5 millió forintos uniós támogatást nyert az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, a maradék mintegy 600 millió forintot a tulajdonos helyi önkormányzat saját költségvetéséből finanszírozza.

Bük - 1, 75 milliárd
A Büki Gyógyfürdő az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiemelt projektjeként 2008 és 2010 között három ütemből álló fejlesztési programot valósít meg 525 millió forint uniós támogatással, összesen 1,75 milliárd forint értékben. A támogatás eredményeként 2014-re 100 ezerrel több vendég látogathat a térségbe, a büki vendégéjszakák száma pedig 30 ezerrel lehet több 2013-ra. A Büki Gyógyfürdő bizonyos időszakokban túlzsúfolt volt, a vendégek elhelyezéséhez nem voltak elegendők a meglévő pihenőhelyek, ezért volt szükség az 500 fő befogadására alkalmas pihenőtéri épület megépítésére.

Gyula - 2,5 milliárd
Két és félmilliárdos fejlesztésre készülnek Gyulán a várfürdőben. A fejlesztéshez uniós támogatásra is számítanak, a beruházási összeg 50 százalékát tenné ki az önrész, míg a többit, - 650 millió forintot - önkormányzati segítséggel valamint hitelfelvétellel teremtenék elő.

Sárvár - 3 milliárd
Fedett fürdőház kiépítésével, a nyári fürdők átalakításával, strandfejlesztéssel mintegy 3 milliárdos beruházás valósul meg Sárváron: a költségek 30 százalékát az Európai Unió finanszírozza, a város pedig 2,1 milliárd forint önerőt biztosít a fejlesztéshez. A beruházás során többek között felújítják a nyári termálvizes medencét, és három új csúszda is épül.
 
Makó - 3,35 milliárd
Több mint másfél milliárd forintot nyert az uniós pályázat második körében Makó fürdőfejlesztésre, ezzel megkezdődhetnek a munkálatok. A bővítés 3,35 milliárd forintba kerül majd, 50 százalékos európai uniós támogatással, de az előkészítő munkálatokkal együtt a teljes költség 3,6 milliárd forintot tesz ki. A makói fürdő fő profilja a jövőben a gyógyászat, a gyógyiszap- és rehabilitációs kezelés lesz. A fejlesztésnek köszönhetően 400-500 új munkahely jöhet létre. A régi fürdő területére a csaknem 10 ezer négyzetméteres alapterületű épületet a Kossuth-díjas Makovecz Imre tervezte.

Hajdúszoboszló - 5 milliárd
Mintaszerűnek nevezte a hajdúszoboszlói fürdőfejlesztést Bajnai Gordon miniszterelnök. Az összesen 15.000 négyzetméteres fürdőkomplexum ez év decemberre készül el, a beruházással 30 új munkahely létesül. A jelenlegi Aqua Palace beruházás csaknem 5 milliárd forintba kerül és 2,25milliárdos támogatással valósul meg, az építkezés 250-300 embernek ad jelenleg munkát.

Hévíz - 5 milliárd
Új fürdő és terápiás centrum kialakítását teszi lehetővé Hévízen.  A kiemelt projekt összesen 5 milliárd forintos fejlesztése 2009 elején indul és várhatóan 2011-ben fejeződik be. A tervek szerint korszerű, a nemzetközi szakmai elvárásoknak és a piaci igényeknek is megfelelő gyógyturisztikai központ jön létre.

Szeged - 6 milliárd
A fürdő a Dél-Alföldi Operatív Program versenyképes turisztikai termék- és attrakciófejlesztés keretében - mint kiemelt projekt - részesül uniós támogatásban. A pályázatot a Ligetfürdő Kft. írta ki, szerkezetkész, új, korszerű fürdőépület továbbépítése, benne sportolási, wellness és egészségügyi szolgáltatásokat biztosító részlegekkel.

Debrecen -  9,9 milliárdért
Az Aquaticum Gyógy- és Fürdőközpont a 2008 és 2010 közötti időszakban számos fejlesztéssel kívánja növelni szolgáltatásainak színvonalát, s ehhez nélkülözhetetlen uniós források bevonása. A tervezett, hozzávetőleg 500 ágyas szálloda a debreceni nagyerdei strandfürdő területén, az élményfürdő melletti sávban kerül elhelyezésre. Az épület főbejárata a közterület felől, a villamospálya keletre való eltolása után, annak helyén kialakítandó sétányról közelíthető meg.

Forrás: UniósPénz.hu