NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Változások a Komplex programmal segítendő leghátrányosabb helyzetű kistérségek üzleti infrastruktúra fejlesztését támogató kiírásokban2009. december 16.

A DAOP-2009-1.1.1/G, a DDOP-2009-1.1.1/F, az ÉAOP-2009-1.1.1/F, az ÉMOP-2009-1.1.1/G jelű, „Komplex programmal segítendő leghátrányosabb helyzetű kistérségek üzleti infrastruktúra fejlesztéséhez” című pályázatok az alábbi pontokban módosításra kerültek:

Pályázati felhívás és útmutató:

1. A I. Fejezet „E” Kiválasztási kritériumok pontja az alábbiakra módosult:

A Többcélú Kistérségi Társulás vagy a Kistérségi Területfejlesztési Tanács írásos támogató nyilatkozatot a kistérségi keret 100%-ára adhat ki, de lehetősége van a kistérségi keret 150%-áig tartalékprojektek nevesítésére. Ebben az esetben a támogató nyilatkozatban szerepelnie kell, hogy az adott projekt a kistérségi keret 100%-án túli tartalékprojekt.

A beérkező tartalékprojektek a kistérségi keretre beérkező projektek értékelését és a döntést követően a maradványkeret erejéig részesülhetnek támogatásban, a szakmai értékelésen elért pontszámsorrendnek megfelelően.

Nincs lehetőség „D” Ipartelepítés részcélra érkező projektet tartalékprojektként nevesíteni.

2. Az I. Fejezet „F1.” A pályázatok benyújtásának módja, helye és határideje pont az alábbiakban módosult:

A pályázatok benyújtása a DDOP-2009-1.1.1/F, az ÉAOP-2009-1.1.1/F esetén 2010. február 1-ig, a DAOP-2009-1.1.1/G, és az ÉMOP-2009-1.1.1/G esetén 2010. március 1-ig lehetséges. A pályázatok benyújtása és bírálata a kistérségi 100%-os keret erejéig benyújtott projektek esetén folyamatos; a pályázatok elbírálása a beérkezés sorrendjében történik. A tartalékprojektek benyújtása és bírálata egyszakaszos eljárásrend szerint történik.

A benyújtás napja az a nap, amikor a postai bélyegző szerint a pályázatot postára adták.

Az E. pontban meghatározott tartalékprojektek esetében a bíráló bizottsági ülésre, valamint a végleges döntés meghozatalára a 100%-os kistérségi keretre beérkező projektek értékelését és azokra vonatkozó döntést követően kerül sor. A tartalékprojektek a maradványkeret erejéig, a szakmai értékelésen elért pontszámsorrendnek megfelelően részesülhetnek támogatásban.

3. A II-IV. Fejezetek „B1” pontja kiegészül az 599 KSH számmal.

4. Az I. Fejezet C4. pont második bekezdés kiegészül azzal, hogy a tulajdoni viszonyoknak meg kell felelniük az adott részcél B1 pontjában meghatározott feltételeknek.

5. Az I. fejezet F1. pontjában a Telephelyfejlesztés pályázati adatlap kitöltésére meghatározott kitöltő program alkalmazása helyett az egységes MS Office Word formátumú adatlapot kell kitölteni.

6. Az I. fejezet F3 pont Csatolandó dokumentumok 4. pontja az EVA hatály alá tartozó és az egyéni vállalkozások esetében a következőre módosul: EVA alany vállalkozások részéről az adóhatósághoz benyújtott utolsó évi EVA bevallás minden oldala. Az Egyéni vállalkozónak az utolsó előtti és az utolsó évi SZJA bevallásokat kell benyújtani.

7. A II.-VI. Fejezetek C2. pontjaiban az ”alapinfrastrukturális beruházások költsége” sorok kiegészülnek a kútfúrással, kútépítéssel.

8. A III. Fejezet C2.1 pont 5. Alapinfrastrukturális beruházások költségei pont első bekezdése a következőre változik: Olyan infrastrukturális fejlesztések költségei, amelyek a Pályázó tulajdonában, vagy bérleményében lévő ingatlanokon, a fejlesztési terület telekhatárán belül valósulhat meg, de nem az ipari területre már betelepült vállalkozások tulajdonában lévő telkeken, telekrészeken. Kivételt képez ez alól a nyomvonal jellegű alapinfrastruktúra kiépítése, korszerűsítése, amelynek optimális megvalósítása már a betelepült vállalkozások területén keresztül, vagy a terület telekhatárán kívül valósítható meg.

9. A III. Fejezet C4.1. pont első mondata a következőre változik: Ipari terület fejlesztésére abban az esetben lehet pályázni, ha a projekt tárgya az adott település településrendezési tervében gazdasági területnek (OTÉK 253/1997 (XII.20.) Korm. rendelet 18-20§ ipari területnek vagy kereskedelmi, szolgáltató területnek) minősített területen található.

10. A III. Fejezet C6. pont második bekezdése a következőre változik: A fejlesztéseket az adott település településrendezési tervében gazdasági területnek minősített projekthelyszínén lehet megvalósítani.

11. A III. Fejezet F3. és F4. pont második mellékletben az „ipari terület” „gazdasági területre” változik.

12. A IV. Fejezet C4.1. ponton belül a harmadik pont kiegészül a következővel: ez alól kivételt képeznek a mikro vállalkozások vagy egyéni vállalkozók.

13. A IV. Fejezet C4.1. ponton belül a negyedik pont így változik: Az inkubátorházban bérbe adott irodák havi bérleti díja nem haladhatja meg az 5 Euró/m2 árat; csarnokok esetében pedig a 4 Euró/ m2 árat.

14. Az V. fejezet B2. pontjának második és harmadik bekezdése az alábbiakra módosul: Amennyiben a pályázó vállalkozás nem rendelkezik legalább egy lezárt (beszámolóval alátámasztott), teljes (365 napot jelentő) üzleti évvel, abban az esetben pályázhat, ha a projekt értékelése során figyelembe vehetőek a partner vagy kapcsolt vállalkozásának, vagy jogelődjének (jogelődjeinek) gazdálkodási, pénzügyi adatai a jelen pontban és az E. „Kiválasztási kritériumok” fejezetben támasztott követelmények vonatkozásában.

A projekt értékelése során megvizsgálásra kerül a partner és kapcsolt vállalkozásának vagy jogelődjének (jogelődjeinek) jóváhagyott (közgyűlés, taggyűlés, illetve a tulajdonosok által jóváhagyott) utolsó előtti és/vagy utolsó évi éves beszámolója.

Amennyiben a pályázó rendelkezik egy lezárt (beszámolóval alátámasztott), teljes (365 napot jelentő) üzleti évvel és igényli, abban az esetben is figyelembe vehetőek a partner vagy kapcsolt vállalkozásának, vagy jogelődjének (jogelődjeinek) gazdálkodási, pénzügyi adatai a jelen pontban és az E. „Kiválasztási kritériumok” fejezetben támasztott követelmények vonatkozásában.

Amennyiben a pályázó több partner vagy kapcsolt vállalkozással rendelkezik, akkor a partner és kapcsolt vállalkozások jóváhagyott éves beszámolója a következőképpen kerül figyelembe vételre:

  • Amennyiben a pályázó kapcsolt vállalkozása a tulajdonosok (a részvényesek) szavazatának többségével (50 százalékot meghaladóval) tulajdoni hányada alapján egyedül rendelkezik, az anyavállalat gazdálkodási adatai kerülnek figyelembe vételre
  • Tulajdoni hányad egyezőség, illetve több partnervállalkozás esetén a pályázó választ, hogy melyik vállalkozás gazdálkodási adatai kerülnek figyelembe vételre, melyet a pályázónak a Projekt adatlapon kell megjelölnie

Nem nyújtható támogatás azon gazdasági társaság pályázó részére, amely tekintetében az alábbi feltételek közül legalább egy teljesül:

  • amelynek mérleg-főösszege sem az utolsó előtti, sem az utolsó  lezárt, teljes üzleti év éves beszámolója alapján nem éri el legalább a projekt összes elszámolható költségének kétszeresét (ezen feltételt a fentiek szerint a partner vagy kapcsolódó, vagy a jogelőd vállalkozás(ok) is teljesíthetik), vagy;
  • amelynek a legutolsó lezárt, teljes üzleti év éves beszámolója alapján (kivéve önkormányzatok és társulásaik esetében) a számviteli jogszabályok szerint számított saját tőkéje a törzstőke (alaptőke) jogszabályban előírt legkisebb mértéke alá csökkent, (ezen feltételt a Támogatási Szerződés megkötéséig kell teljesíteni, illetve a fentiek szerint a partner vagy kapcsolódó vállalkozás(ok) is teljesíthetik ), vagy;
  • amely nem vezet kettős könyvvitelt, vagy amely az EVA hatálya alá tartozó gazdasági társaság;

Jelen pályázati felhívás keretében egy kedvezményezett egy régióban csak egy projekt megvalósítására kaphat támogatást.

15. Az V. fejezet E.II.1 pontja gazdálkodási, pénzügyi jogosultsági mutatókat tartalmazó táblázata előtti mondat a következőre változik: Az utolsó lezárt teljes üzleti év gazdálkodási adatainak relativizálása érdekében a mutatók az utolsó előtti évi, vagy az utolsó évi éves beszámoló vagy a két év átlagára kerülnek értelmezésre, kivéve a 8. munkahelyteremtés mutatót.

A mutatókat tartalmazó táblázat fejléce: Határérték

16. A VI. fejezet B3 pontja az alábbiak szerint módosul:

A pályázati kiírásra kizárólag a 800/2008/EK rendelet 1. sz. melléklete alapján mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő vállalkozások pályázhatnak, amelyek éves átlagos statisztikai állományi létszáma a pályázat benyújtását megelőző legutolsó lezárt, teljes üzleti évben minimum egy fő volt.

17. A VI. fejezet C5. pontjában a bázis létszám számítás 2008. június1.- 2009.május 31. közötti időpont figyelembe vételével történik.

18. A VI. fejezet E1.I.2. befogadási kritériumok 2. szempontjánál az xdat törlésre kerül.

19. A VI. fejezet E1.II.2. értékelési kritériumok I.1. pontjában meghatározott számítási eljárás kiegészül az Egyéni vállalkozókkal. Egyéni vállalkozók esetén az SZJA bevallás alapján kerülnek megállapításra a mutatók.

A VI. fejezet E.II.2. pontjában az értékelési szempontrendszer mutatóinak megfogalmazása az alábbiakban változik:

  • I. 1/1.a) Korrigált eredmény mutató= utolsó lezárt év értékcsökkenési leírás+utolsó lezárt év üzemi (üzleti tevékenység) eredménye/utolsó előtti lezárt év értékcsökkenési leírás+utolsó előtti lezárt év üzemi (üzleti tevékenység) eredménye)
  • I. 2. Eladósodottság foka (kötelezettségek/összes forrás): törlésre kerül: 2008-as

20. A VI. fejezet F4.pontban meghatározott 4. melléklet 2. mondata kiegészül a következővel: csak azon foglalkoztatottakat figyelembe véve, akik az indikátor mérési útmutató „ Kapcsolódó fogalmak” „Foglalkoztatottak” meghatározásában szerepelnek.

21. A VI. Fejezet F3 és F4. pontjaiban meghatározott „Nyilatkozat minta és módszertani útmutató a bázislétszám és teremtett munkahelyek számának megállapításához” nyilatkozat helyett az „LHH üzleti infrastruktúra adatlap kiegészítő” megfelelő részét kell kitölteni és benyújtani.

Projekt adatlap

A projekt adatlap 2.7.3. pont második bekezdésében a „jelenleg használaton kívüli” meghatározás törlésre került.

22. A „Településlista mikrovállalkozások részére” című melléklet módosításra került.