NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megújulnak az iskolák és az óvodák2009. december 18.

A már lezajlott pályázatok 365 közoktatási intézmény korszerűsítésére teremtettek lehetőséget az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Nemzeti Iskolafelújítási Programja keretében 2007 szeptemberétől.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szakembereinek számítása szerint az erre a célra elkülönített 105 milliárd forintos európai uniós és hazai támogatás segítségével 2011-ig számos óvoda és iskola lelakott épülete helyén korszerű nevelési-oktatási intézmények sora jön létre országszerte. A programozási időszakra - 2013 végéig - a teljes keret 120,33 milliárd forint.

A program keretében óvodák, iskolák rekonstrukciójára (pl. a fűtésrendszer korszerűsítésére, a világítás felújítására, tornaterem-fejlesztésre) nyílik lehetőség úgy, hogy közben a pályázat kiírója szigorú esélyegyenlőségi, költséghatékonysági és fenntarthatósági szempontokat írt elő a pályázók számára. Az NFÜ kiemelt hangsúlyt helyezett a deszegregációs törekvések érvényesítésére, a szociálisan hátrányos helyzetű térségek közoktatásának fejlesztésére, valamint a hatékony és színvonalas oktatást lehetővé tevő intézményméretek kialakítására, a települések közoktatási összefogásának megteremtésére. Így csak az az intézmény kaphatott EU-forrást a felújításra, amely maga is megújul, javítja képzési színvonalát.

Az eddig összesen megítélt csaknem 105 milliárd forintból a legnagyobb támogatások elsősorban a nagyszámú elmaradott kistérségekkel rendelkező régiókba kerültek. A közoktatási intézmények különböző feladatokat ellátó egységei infrastruktúra-fejlesztésre kaptak pénzt. Az óvodai feladatokat ellátó helyek fejlesztését is tartalmazó pályázatok az összes nyertes projekt számát tekintve 50 százalékot meghaladó mértékben Közép-Magyarország, Nyugat-Dunántúl és Dél-Dunántúl régióban részesülnek az uniós forrásból.

Az alapfokú oktatási intézmények fejlesztése valamennyi régióban ugyanakkora hangsúllyal van jelen a programban. Középfokú oktatási intézmények és kollégiumok fejlesztésére Észak-Alföld és Dél-Dunántúl régióban jut a legnagyobb támogatási összeg. Ezt a képet némileg árnyalja, hogy Dél-Dunántúlon az intézményi integrációt megvalósító pályázatok részesültek támogatásban.

Tavaly szeptemberben és októberben Észak-Alföldön, Dél-Alföldön, Észak-Magyarországon, Közép-Dunántúlon és Nyugat-Dunántúlon ismételten megjelentek a közoktatás fejlesztését célzó pályázatok (ún. zártkörös kiírások). A nagyszámú és jó minőségű kiírások támogathatósága érdekében a kormány úgy döntött, hogy a regionális fejlesztési tanácsok kérésére lehetővé teszi a 2007-13-as keret további részének korábbi megnyitását.

Közép-Magyarország régióban például 2007-ben két alkalommal hirdették meg a közoktatási intézmények infrastrukturális fejlesztését célzó pályázatot, egyfordulós eljárásrend szerint. Mindkét kiírás iránt nagy volt az érdeklődés: a beérkezett 407 pályázatból 63 kapott támogatást, összesen 13,06 milliárd forint értékben. A pályázatok 60 százaléka óvodafejlesztést is tartalmazott. A 38 nyertes projekt összesen 49 óvodai feladatellátási helyet és 223 óvodai csoportszobát érintett. Ebből a létrejött csoportszobák száma 49, amelyben összesen 980 új férőhely kialakítása történt meg.

A 2009-10-es akciótervi időszakban a közoktatási intézmények beruházásainak célirányos támogatására, a minőségi oktatás megteremtéséhez szükséges feltételek biztosítására már szűkös keret áll rendelkezésre. Ezért - a korábbi kiírásokkal ellentétben, amelyek keretében a Magyarországon jelenleg működő mintegy ötezer közoktatási intézmény közül bármelyik pályázhatott - a magas kapacitáskihasználtság továbbra is elvárás marad, de változást jelent, hogy nagyobb hangsúlyt kapnak a fenntarthatósági szempontok. A korábbi kiírásokhoz képest eltérést jelent az is, hogy a 2009-ben megjelenő kiírásban előnyben részesülnek azok a pályázók, amelyek óvodai fejlesztésre, bővítésre vállalkoznak. Konkrétan Nyugat-Dunántúl, Közép-Magyarország és Észak-Magyarország régióban - a területileg illetékes regionális fejlesztési tanács döntése alapján - kizárólag óvodafejlesztésére nyújthatók be közoktatási infrastruktúra-fejlesztési pályázatok.

 Forrás: Világgazdaság