NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Sürgősségi ellátás: Jól jön az uniós segítség2009. december 18.

A kórházak sürgősségi egységeinek fejlesztésére 2007-2013 között 20 milliárd forint uniós támogatási keret áll rendelkezésre. Pályázat útján 26 súlyponti és területi intézmény közel 12 milliárd forint értékű fejlesztést tud végrehajtani az uniós források felhasználásával.

Ebben a hónapban Kaposvárott írták alá a közel 512 millió forint összköltségű projekt támogatási szerződését. A pályázat segítségével a Kaposi Mór Oktató Kórház már meglévő sürgősségi osztályát korszerűsítik és sürgősségi betegellátó centrummá fejlesztik. Ehhez a területet 50 négyzetméterrel bővítik és egy korszerű helikopter-leszállópályát is kialakítanak. A beruházási programnak köszönhetően 2011 végére egy, a XXI. századi igényeknek is megfelelő, poliklinikai háttérrel működő, 24 órás folyamatos ellátást biztosító intézmény jöhet létre, amely a térség lakosait, közel 400 ezer embert, a korábbinál jóval magasabb színvonalon láthatja el.

Uniós támogatás segítségével valósul meg az Országos Onkológiai Intézet (már nagyon várt) fejlesztése is. A beruházás jóváhagyott támogatási összege 5,4 milliárd forint, amelyet 10 százalékos önrész egészít ki. A projekt idén decemberben kezdődik, az építkezések, valamint korszerűsítések 2011 végéig valósulnak meg. A Közép-Magyarországi Operatív Program keretében megvalósuló projekt eredményeként többek között új sebészeti tömb épül, korszerűsödik a diagnosztikai tömb és eszközpark, 12 új kemoterápiás kúraambulancia és kemoterápiás fekvőosztály létesül. Ezzel a Közép-magyarországi Régióban olyan onkológiai centrum alakul ki, amely már az európai elvárásoknak is megfelel és teljes mértékben lefedi az ellátási terület igényeit. Az intézmény a beruházásnak köszönhetően alkalmassá válik a régió onkológiai betegeinek magas színvonalú és esélyegyenlőségen alapuló komplex ellátására. Az ellátási infrastruktúra fejlesztésével, a diagnosztikai műszerek cseréjével a hatékonyabb diagnosztikus és szakorvosi betegellátás, a munkakörülmények és szolgáltatások színvonalának javulása valósul meg.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében több mint 690 millió forint uniós támogatással, összesen 767 millió forintból valósul meg a móri városi kórház járóbeteg-szakellátó központtá alakítása. Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a fejlesztések ünnepélyes elindítása alkalmából elmondta: két uniós pályázat eredményeként országszerte 36 helyszínen valósul meg járóbetegellátás-fejlesztés a következő időszakban. A most induló móri beruházással együtt nyolc olyan kórházban nyílik meg a járóbeteg-ellátás fejlesztésének lehetősége, ahol megszűnt vagy minimálisra csökkent az aktív kórházi ellátás.

Forrás: Napi Gazdaság