NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Bokréta-avatás és részátadás a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében2009. december 18.

December 18-án két projekt részátadására is sor került a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében.

A kiemelt projektek az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-dunántúli Operatív Program támogatásával valósulnak meg.

A december 18-án átadott, közel 5,5 milliárd forint összköltségű, „Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont megvalósítása” című projekt során megépül a Regionális Könyvtár és Tudásközpont épülete a hozzá kapcsolódó út-, parkoló- és kertépítéssel, valamint a szükséges eszközbeszerzéssel. A létrehozott épületben kap helyet az integrált városi-megyei könyvtár, valamint az egyetemi központi könyvtár, a jogi és közgazdaságtudományi kari könyvtárral együtt. Az épületben a könyvtári funkciók kialakításával lehetővé válik szolgáltatások egységes, költséghatékony üzemeltetése. Egy 150 fő befogadására képes konferencia terem is kialakításra került az épületben. A tudásközpont-funkciót további számos kutatószoba, internetes munkaállomás és egyetemi kutatóközpont erősíti. A kicsiket a legfelső szinti tetőkerthez kapcsolódó gyerekkönyvtár és játszószoba várja majd. A közösségi funkciókat a fogadótér-fórum, a könyvesbolt, a kiállítótér és a kávézó-étterem látja el. Az épület eszmei központja a földszintről nyíló úgynevezett kaptár lesz. Az új intézmény, melynek létrejöttét több mint 4,6 milliárd forinttal támogatta az Európai Unió, Pécs történelmi belvárosának keleti határán épült meg.

A másik fejlesztés a „Közterek és parkok újjáélesztése” című projekt második üteme. A közelmúltban átadott hat megszépült tér és park után Pécs városa újabb három felújított közterülettel lesz gazdagabb. A közel 5,5 milliárd forint összköltségű projekt célja, hogy Pécs város közterületei valódi közösségi térként funkcionáljanak, kialakuljanak népszerű találkozási helyek, és biztosítsák a szabadidő sokszínű eltöltésének lehetőségét. A tervek szerint 2010-re Pécs közterületei és parkjai megfelelő környezetet biztosítanak a városi látnivalóknak, segítik a városba látogató turisták tájékozódását, valamint kikapcsolódásukat is szolgálják, mivel szabadtéri, kulturális események megrendezésére is alkalmasak lesznek.

A megfogalmazott célokhoz igazodva a helyben lakók számára fontos, a felújított közterek hosszú távú használatát biztosító funkciók is megjelennek a közterületeken, új találkozási, szabadidő-eltöltési és sportolási lehetőségek formájában. A több mint 4,6 milliárd forintos uniós támogatással megvalósuló projekt keretében a megújuló területeken a gépjármű-forgalom minimalizálására, a gyalogos- és kerékpáros forgalom célszerű, biztonságos és akadálymentes kialakítására és akadálymentesítésre is sor kerül.