NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Újabb két utat adtak át a forgalomnak Veszprémben2009. december 18.

Veszprém megyében a Közép-Dunántúli Operatív Program (KDOP) keretében 757 millió forintot fordítottak két mellékút rekonstrukciójára. A forrásokat az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) biztosította.

A műszaki átadással a végéhez érkezett két Veszprém megyei mellékút európai uniós forrásból finanszírozott felújítása. A közlekedők európai színvonalú útként vehetik ismét birtokba a KDOP keretében felújított Ajka-Pula összekötő utat (7309-es út), valamint és Devecser-Tapolca összekötő út (7317-es út) Devecser és Nyirád közti szakaszát, összesen csaknem 15 kilométeren. Ezzel párhuzamosan, külön pályázat keretében elkészült az Ajka és Padragkút közötti 2450 méteres kerékpárút is.

A magyar mellékutak felújítási programját a Magyar Közút Nonprofit Zrt. projektgazdaként irányítja. Feladatai közé tartozik a projektjavaslatok feltárása, a projektek előkészítése, a tervező és a kivitelező kiválasztása, a kiviteli tervek elkészíttetése, a kivitelezés alatt a műszaki ellenőri feladatok ellátása, a monitoring, a teljes adminisztráció, a projektmenedzsment és az elszámolás, valamint az átadott útszakaszok figyelemmel kísérése további öt esztendőn keresztül. 

Az avatóünnepségen Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke beszédében kiemelte, hogy ezekre az útfelújításokra az Új Magyarország Fejlesztési Terv égisze alatt, az Unió regionális fejlesztéseket támogató alapja finanszírozásában kerülhetett sor, 757 millió forintból. A magyar mellékutak 2007-2008-as rekonstrukciós programja országosan összesen 73 projekt keretében 1114 kilométernyi út felújítását foglalja magában 2009 végéig. Az akciótervben Magyarország hét statisztikai régiójában összesen 183 útszakasz felújítására nyílik lehetőség uniós finanszírozással, csaknem 50 milliárd forintból. A Közép-dunántúli régióban 2009-ben 100 kilométernyi közút újult meg, összesen mintegy 4 milliárd forint értékben.

Az ajkai avatóünnepség örömteli mozzanata volt, hogy a kocsiutak mellett átadtak két és fél kilométer kerékpárutat is. Ajka város 194 millió forintos ráfordítással bővíti kerékpárút-hálózatát - ebből a KDOP közel 150 millió forintot fedez -, a bicikliutak együttes hossza a beruházás befejeztével meghaladja majd a 8 kilométert.

Forrás: UniósPénz.hu