NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Társadalmi egyeztetésen a "Képzés- és tartalomfejlesztés, különös tekintettel a hiányszakmák, új szakmák igényeihez kapcsolódó képzésekre és azok fejlesztésére" (TAMOP 4.1.2.A) pályázat2009. december 19.

Egyeztetési időszak: 2009. december 19. - december 28.

A pályázati kiírás célja lehetőséget teremteni arra, hogy a felsőoktatási intézmények megfeleljenek a bolognai folyamatból, az Európai Képesítési Keretrendszerből (EKKR), az egész életen át tartó tanulás stratégiájából, valamint a Szakképzés-fejlesztési stratégiából fakadó követelményeknek, hogy megújítsák és bővítsék képzési kapacitásaikat. Az ÚMFT támogatásaiból új szakmák jönnek létre, illetve régiek újulnak meg, amelyek gyökeresen újszerű szakmai ismereteket igényelnek a munkavállalók részéről. A gazdasági válság következtében jelentős átképzési kereslet jelent meg a felsőfokú képzések területén. A felsőoktatás kapacitásait fejleszteni szükséges ahhoz, hogy képesek legyenek kielégíteni a munkaerőpiac sürgető igényeit. A meglévő felsőoktatási erőforrások fejlesztése, valamint a képzések támogatása nélkül az új szakmák munkapiaci igényei csak 8-10 éves időtávban lennének kielégíthetőek. A fentiek következtében szükség van hatékony képzési programok integrációjára, fejlesztésére.

A pályázati kiírás kifejezetten a felsőfokú szakképzésre, a szakirányú továbbképzésre, illetve céges képzésekkel közös, valamint rövid időtartamú, képzettséget adó képzésekre összpontosít. A pályázati kiírás nem zárja ki az alap- vagy mesterszakos képzésekhez kapcsolódó fejlesztéseket, amennyiben azok (pl. szakirány keretében) a fenti célokhoz kapcsolódnak, illetve lehetőséget ad a nem formális képzések fejlesztésére is.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a pályázati kiíráshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat december 28-ig várjuk a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.