NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Környezetközpontú technológia fejlesztés2009. december 23.

Közel 3 milliárd forintnyi EU-s pályázati forrás nyílik meg a hazai vállalkozások előtt arra a célra, hogy környezetkímélő megoldásokat vezessenek be tevékenységük támogatására. Az ésszerűbb nyersanyag és energiafelhasználás egyaránt szolgálja a vállalkozás, az ország és bolygónk érdekeit. (GOP-2009-2.1.4/K; KMOP-2009-1.2.4/A)

Mire lehet pályázni?

A támogatási konstrukció célja, hogy a vállalkozások technológiai fejlesztéseik által közvetlenül csökkentsék a környezeti terhelést, azaz kimutathatóan növeljék az energia-, víz- és egyéb nyersanyaghasználat hatékonyságát, csökkentsék a hulladéktermelés és egyéb káros kibocsátások mennyiségét és veszélyességét.

Jelen pályázati konstrukció keretében lehetőség van arra, hogy a vállalkozások jelenleg is működő tevékenységük/technológiájuk fejlesztése (akár kapacitásbővítése) eredményeként, a környezetbarát technológiák, termelési eljárások lehetőségeinek minél nagyobb kihasználása mellett növeljék versenyképességüket és gazdasági hatékonyságukat.

 

Mekkora összegre lehet pályázni?

Az igényelhető támogatás összege legalább 5 millió, legfeljebb 125 millió forint.

A GOP-2009-2.1.4/K pályázati kiírás esetében a beruházás összes elszámolható költségének legfeljebb 50%-át igényelhetik támogatásként a kis- és középvállalkozások és 30%-át a nagyvállalkozások, míg a KMOP-2009-1.2.4/A esetében kis- és középvállalkozások által 40%-os, míg nagyvállalkozások által 20%-os támogatás igénylehető.

A pályázat meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg a GOP esetében 2 milliárd forint, míg a KMOP esetében 840 millió forint.

 

Kik pályázhatnak?

A pályázati kiírásra kizárólag azok a kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok, szövetkezetek és SZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók nyújthatnak be pályázatot, amelyek megfelelnek a pályázati felhívásban részletezett feltételeknek.

A pályázati felhívás a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján tekinthető meg: www.nfu.hu

 

Hogyan lehet pályázni?

A pályázat elkészítéséhez és szabályos benyújtásához szükséges valamennyi információ és dokumentáció a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján érhető el.

A pályázatok benyújtása a GOP-2009-2.1.4/K esetében 2010. március 1-től 2010. augusztus 31-ig lehetséges, míg a KMOP-2009-1.2.4/A esetében 2010. március 1. és 2010. május 31. között van erre lehetőség.

A pályázatok az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulnak meg.