NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Márciusban jönnek az új GOP-pályázatok2010. január 14.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében kiírt pályázatok aktuális témáit és az ehhez kapcsolódó keretösszegeket a 2009-2010. évi akciótervek határozzák meg.

A pályázati rendszer megfelelő technikai lebonyolítás mentén halad, ezt a közelgő választások nem befolyásolják - közölte lapunkkal a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM).

Az ÚMFT keretében idén összesen 589,3 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből 507,6 milliárd az uniós és 81,7 milliárd a magyar költségvetési hozzájárulás. Az idei keret az uniós támogatás csökkenése miatt kisebb a 2009-esnél, az 655 milliárdra rúgott.

A Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében 63,4 milliárd forintnyi uniós és hazai forrás fordítható gazdaságfejlesztésre. Ezek az összegek előirányzatok, amelyek a költségvetési törvény rendelkezése értelmében 30 százalékkal automatikusan túlléphetők - hívta fel a figyelmet az NFGM. Mindezeken felül még 17,2 milliárd forint juthat a magyar költségvetésből 2010-ben beruházásösztönzésre és vállalkozásfejlesztésre.
A minisztérium úgy véli, 2010-től már teljes kapacitással üzemelhet a pályázati rendszer. A 2007-2013-as uniós fejlesztési időszak első periódusa még a tervezésről szólt, majd a pályázatok elkészítése és az elbírálások kezdete következett. Ez 2009-ben kibővült a kifizetések beindulásával, mivel ekkor - az uniós utófinanszírozási rendszerben - már az első nyertesek is kezdtek elszámolni a kapott támogatásokkal.

Tavaly a legjelentősebb változás az volt, hogy forrásátcsoportosítást hajtottak végre a válság hatásainak mérséklése érdekében: az Európai Bizottság több mint 111 milliárd forint átrendezését hagyta jóvá, ez a GOP keretét növelte.

A pályázati feltételek enyhítésén túl lehetővé vált az előleg igénylése, akár a támogatás 40 százalékáig. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 2010-ben több technikai újdonsággal növelné a hatékonyságot, egyebek mellett az adminisztratív terhek csökkentése érdekében elkezdődött a támogatások kezelését lebonyolító it-rendszer és az igazságügyi tárca által fenntartott országos cégnyilvántartó és céginformációs rendszer (OCCR) informatikai összekapcsolásának megtervezése. További könnyítés az úgynevezett átalányelszámolás, amellyel a sok kis összegű, alapvetően általános költség elszámolása egyszerűsödik le.

A hatóság emellett fontosnak tartja, hogy a pályázatok folyamatosan elérhetők legyenek, különösen az elmúlt évek legnépszerűbb "sztárpályázatai". Így meghosszabbították a GOP 2.1.3 (a magas foglalkoztatási hatású projektek komplex támogatására), a 2.2.1 és 2.2.3. (vállalati folyamatmenedzsment és e-kereskedelem támogatására szóló konstrukciók), valamint a GOP 1.1.1. (piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatására kiírt pályázat) beadási határidejét.

A regionális operatív programok keretében várhatóan februárban jelennek meg pályázatok a telep-helyfejlesztésre (összesen 7 milliárd forintos kerettel) és ipartelepítésre (még nem ismert kerettel), márciusban pedig a klaszterek, vállalati együttműködések kialakítására (10,2 milliárddal) és az újonnan felállított a Regionális Tőkebefektetési Alap konstrukciói a forráshiánnyal küzdő vállalkozások kisegítésére (14 milliárddal). Az idei első GOP-pályázatok kiírását március 22-ére tervezi az NFÜ, ezek komplex vállalati technológiafejlesztésre szólnak a kis- és középvállalkozások számára, valamint a hátrányos és a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben.

Forrás: Napi Gazdaság