NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Regionális innovációs mérés2010. január 14.

Az Európai Unió tagállamai az innovációs képesség szempontjából meghatározó mutatók tekintetében nagyon eltérő eredményeket mutatnak.

Az Európai Bizottság segítségével most jelent meg a 2009 Regional Innovation Scoreboard című tanulmány. A tanulmány 201 EU régiónak és Norvégiának az innovációs képességét vizsgálja. 

Az elemzés alapján Spanyolország, Olaszország és Csehország a legheterogénebb az innováció tekintetében. 

Általában azok a gazdaságok és társadalmak tudnak tartósan innovatívak lenni, amelyeknél egy időben adott a tárgyi (technológiai), a szellemi (humán), és a társas (politikai) innováció készsége, képessége és feltételrendszere. Az innovációs összetettségéből adódóan az innováció képessége csak kis részben függ az optimális technológiai háttértől, emellette legalább ilyen mértékben fontos a szükséges arányú és mélységű szaktudás jelenléte, a mindezekben rejlő potenciál felszínre segítése "innováció-barát" szabályozó környezettel, valamint a folyamatokat optimalizáló "innovatív" (cégen belüli) szervezeti megoldások terjedése. 

A tanulmány az alábbi linken érhető el angol nyelven:http://www.proinno-europe.eu/admin/uploaded_documents/RIS_2009-Regional_Innovation_Scoreboard.pdf