NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Az EITI mielőbb „saját lábukra” állítaná a győztes társulásokat2010. január 14.

Bár az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EITI) minden segítséget megad a kiválasztott három tudás és innovációs társulásnak (KIC), azt várja tőlük, hogy mihamarabb megálljanak a saját lábukon.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet igazgatótanácsa húsz pályázó közül választotta ki az első három tudás és innovációs társulást. Az első három pályázat nyertesei a fenntartható energia, a klímaváltozás és a jövőbeni információs és kommunikációs társadalom területén folytatnak majd kutatást.

Az európai kutatás új modelljét megtestesítő konzorciumokban egyetemek, kutatóintézetek és iparvállalatok végeznek egymással szorosan együttműködve kutatásokat. 

Az első tudás és innovációs társulás a klímaváltozás lassítását és az éghajlati változásokhoz való alkalmazkodást elősegítő kutatásokat végez majd. A kutatói munkát öt központban folytatják, ezek: London, Zürich, Berlin főváros, Párizs főváros és Randstad fővárosi térség. A kiválasztott KIC nevében Bert van der Zwaan elmondta, hogy elsősorban olyan kihívásokra kívánnak megoldást keresni (illetve ezeket később a gyakorlatba is átültetni), melyek a koppenhágai klímacsúcson is terítékre kerültek. Így egyebek között a tiszta víz, a fenntartható földhasználat, az élhetőbb városok kialakítása, illetve az időjárási jelenségek, az éghajlat változásainak jobb előrejelzése az, amit tevékenységük során elsősorban szem előtt kívánnak tartani. 

A fenntartható energia kategóriában a karlsruhei CC Germany, a Grenoble-i CC Alps Valleys, az eindhoveni és leuveni központú CC Benelux, a barcelonai Cc Iberia, a krakkói CC PolandPlus és a stockholmi CC Sweden  közös pályázata futott be. (Ez egyébként az egyetlen olyan csapat, amelybe egy kelet-európai, egészen pontosan egy krakkói székhelyű kutatóműhely is bekerült.) A győztes KIC képviselője, Hans-Jörg Bauer csütörtökön az energiamix diverzifikálását, a megújuló energiaforrások nagyobb szerephez juttatását, az energia megfizethetőségének kérdését és a tárolást emelte ki a vizsgálandó területek közül. Mindemellett természetesen nem kívánják megkerülni az éghajlatváltozás esetleges hatásainak, illetve a nukleáris energiának a kérdéseit sem. 

Az információs és kommunikációs társadalom területén – amely az internet-használatra épülő tudásalapú társadalommal foglalkozik majd – Berlin, Eindhoven, Helsinki, Párizs és Stockholm alkot majd egy innovációs hálózatot. A győztes KIC nevében Magnus Madfors kiemelte: céljuk a vállalkozók olyan új nemzedékének kinevelése, akik nagyban hozzájárulnak majd az innováció fellendítéséhez. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy társulásukban az európaiak mellett az EU-n kívüli aktív partnerek is részt vesznek. Ez utóbbi egyébként valamennyi nyertes KIC-re elmondható, hiszen társulásaikban multinacionális partnerek is megtalálhatók. Martin Schuurmans, az EITI igazgatótanácsának elnöke a BruxInfo kérdésére kiemelte, hogy a tudás és innovációs társulások lényegében már a kiválasztást követő napon megkezdik tevékenységüket. Az EITI és a társulások várhatóan a következő hónapokban írják alá hét évre szóló keretmegállapodásaikat, a KIC-ek képviselői pedig arra számítanak, hogy már a jövő év első negyedévében gőzerőre kapcsolhatnak. Gerard de Nazelle, az EITI igazgatója rámutatott, hogy a maguk részéről szorosan együtt kívánnak működni a társulásokkal, és minden segítséget meg is fognak adni nekik.

Martin Schuurmans ugyanakkor aláhúzta: az EITI nem támogató ügynökség, az intézet csupán a társulások büdzséjének 25 százalékát állja. A többi pénzről (mint ahogy a pótlólagos források bevonásáról is) a KIC-eknek maguknak kell gondoskodniuk. „A társulásoknak saját lábukra kell állniuk” – szögezte le az igazgatótanács első embere. A társulások maguk felelnek tevékenységükért, éppen ezért világos stratégiai-üzleti tervvel és erős vezetéssel rendelkeznek. „Eredményeket várunk” – nyomatékosította Martin Schuurmans.