NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

12 milliárdért épül magkórház Szegeden2010. január 15.

Az egészségügyi és az oktatási miniszter jelenlétében 12 milliárd forintos támogatási szerződést írt alá tegnap a szegedi egyetem rektora és a Strukturális Alapok Programiroda igazgatója. Tavasztól 265 normál és 36 intenzív ággyal új integrált magkórház épül a Tisza-parti városban. Az ország legkorszerűbb egészségügyi intézménye 2012-től fogadja a betegeket.

Az elmúlt harminc év legjelentősebb szegedi egészségügyi beruházása kezdődik tavasszal: 12 milliárd forint uniós és hazai pénzügyi támogatással épül föl 2012-ig a 265 normál és 36 intenzív ágyas új integrált magkórház. Tegnap írta alá a támogatási szerződést – többek között – a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora, Szabó Gábor és a Strukturális Alapok Programiroda igazgatója, Kővári Attila. Az esemény jelentőségét mutatja, hogy azon megjelent Székely Tamás egészségügyi, Hiller István oktatási és kulturális miniszter, továbbá két szegedi országgyűlési képviselő: Ujhelyi István államtitkár és Botka László, a város polgármestere is.

– Az országban egyedülálló kardiológiai centrum valósul meg a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program támogatásával. Az új klinikai tömb 21 ezer négyzetméteres lesz, a régi tömbben 3 ezer négyzetmétert újítanak föl. Ma széttagoltan, 12 telephelyen működik a klinika, de a beruházás utáni költözéssel 6 telephely megszűnhet, javul a hatékonyság – számolt a szaktárca vezetője.

Hiller István, Szabó Gábor, Székely Tamás és Pál Attila egyaránt kiemelkedő jelentőségűnek tartja a 90 százalékban uniós pénzből készülő szegedi egészségügyi beruházást.
A 265 ágyas új, komplex klinikai tömb megépülésével déli irányba bővül a jelenlegi, a program keretében felújítandó, 1986-ban fölhúzott 410 ágyas klinikai tömb. A fejlesztési forrásokból 6,5 milliárd forintba kerül az új épület; 800 millióba a már meglévő tömb renoválása; nagy arányú, mert 4,5 milliárd forintot tesz ki a gép-, műszer- és eszközbeszerzés; informatikai fejlesztésre 125 millió forintot költhetnek – ismertette a projekt jellemzőit Pál Attila, az SZTE klinikai központjának elnöke. A két, egymással összekapcsolt épületben 8+6, azaz 14 jól felszerelt műtő szolgálja majd a gyógyítást. Az új tömbben 30 ambulancia kap helyet, az újjászületőben pedig 36 ágyas intenzív osztály, illetve a központi sterilizáló. A klinikai tömb megépülésével jelentősen bővül a betegközpont.

– Az egészségügy egyedülálló és példaértékű projektje veszi kezdetét – összegzett az SZTE rektora. A beruházás nagyban hozzájárul a dél-alföldi régió betegellátásának fejlesztéséhez.

Forrás: Délmagyar.hu

Szegedi egészségpólus látványterve