NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Pólus Program: 148 milliárd gazdaságfejlesztésre2010. január 11.

2010. 01. 11. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) részét képező Pólus Programban ez idáig gazdaságfej-lesztésre 148,3 milliárd forint, vállalkozásfejlesztésre 55,6 milliárd forint támogatást ítéltek meg a pályázóknak - derült ki a Pólus Programiroda összesítéséből.

A Pólus Program megvalósítására 2007-2013. között 360-416 milliárd forint támogatási forrás áll rendelkezésre az ÚMFT különböző operatív programjaiban. A programiroda adatai szerint a regionális operatív programokban az induló és a fejlődő klasztereket támogató pályázatokon összesen 100 klaszter részesült 3,3 milliárd forint támogatásban.

Az Akkreditált Innovációs Klaszter címet odaítélő testület a program indulása óta 18 klaszternek adott tanúsítványt a cím elnyeréséről. A 18 akkreditált klaszterből 8 az egészségipar, 4 az információ- és kommunikáció technológia (ICT) és 3 a környezetipar szektorban tevékenykedik. A Pólus Program-iroda tájékoztatása szerint kizárólag akkreditált klaszterek számára kiírt innovációs témájú pályázatokon ezidáig 10 akkreditált klaszter 48 projektje részesült támogatásban, összesen mintegy 9,5 milliárd forint összegben. Ezen projektek az ország 6 régiójában valósulnak meg.

A Pólus Programban 7 sikeres pályázat született a tudományos és technológiai parkok támogatása kiíráson. A megítélt támogatás összege 15 milliárd forint. Ezen projektek Miskolcon, Szegeden, Pécsett, Budapesten és Debrecenben valósulnak meg. Az innovatív kulturális infrastruktúrát fejlesztő Agóra-pólus pályázaton minden arra jogosult város nyújtott be pályázatot, Debrecen, Győr, Miskolc, Szeged és Székesfehérvár városok esetében született támogató döntés, összesen 8,3 milliárd forint összegben.

A felsőoktatás infrastruktúra fejlesztését támogató konstrukción minden pólusváros egyeteme sikerrel pályázott, és 46,3 milliárd forint támogatásban részesültek. A tudástranszfer rendszer fejlesztése illetve az innovatív kutatói team-ek támogatása című pályázati kiírások a pólusvárosok egyetemei 10 milliárd forint támogatást nyertek.

Forrás: STOP.hu