NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Csaknem hétmilliárd forintos keret szolgálja a hulladékhasznosítás fejlesztését2010. január 18.

Immár a hulladékgazdálkodásra is kiterjed a jelenleg pályázható gazdaságfejlesztési kiírások köre. Csaknem hétmilliárd forintos támogatási keret szolgálja a hulladékhasznosítási célú technológiafejlesztést az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Gazdaságfejlesztési (GOP), illetve Közép-Magyarországi Operatív Programjainak (KMOP) új kiírásában.

A konstrukció célja, hogy elősegítse a hulladék vagy anyagában történő, vagy energetikai hasznosítását, s a hulladékból származó anyagok és termékek egyre nagyobb mértékű piaci megjelenítését. Az Európai Unió támogatásával az érintett piaci szektor hazai szereplőinek lehetősége nyílik a meglévő hulladékhasznosító tevékenységük fejlesztésére, illetve új tevékenység kialakítására, nagyobb hozzáadott értékű, piacképes termékek gyártására és értékesítésére.

A kiírásra kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok, szövetkezetek és egyéni vállalkozók pályázhatnak. Fontos feltétel, hogy a pályázónál az éves átlagos statisztikai állományi létszám a pályázat benyújtását megelőző legutolsó lezárt, teljes üzleti évben minimum egy fő legyen, és a vállalkozás legalább egy lezárt, teljes üzleti évvel rendelkezzen. A kiírásra iparági megkötés nélkül bármilyen vállalkozás pályázhat, kivéve azokat, amelyeknél a legutolsó lezárt, teljes üzleti év nettó árbevételének vagy egyéni vállalkozók esetében a vállalkozói adóalapba beszámított bevételének több mint 50 százalékát mezőgazdasági tevékenység teszi ki. A pályázónak vállalnia kell, hogy a támogatott beruházással létrehozott kapacitásokat, szolgáltatásokat, információs technológiai fejlesztéseket, valamint a támogatott minőség-, környezet- és egyéb irányítási, vezetési, hitelesítési rendszereket, szabványokat a projekt befejezését követő ötödik üzleti év végéig, kis- és középvállalkozások esetében a harmadik üzleti év végéig az adott régióban fenntartja és üzemelteti.

A GOP szóban forgó, 2.1.4/H azonosító számú kiírására a konvergenciarégiókból (Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Alföld, Észak-Magyarország, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl) nyújthatók be pályázatok. A KMOP 1.2.4/B számú tükörkiírására értelemszerűen a központi régióból várják a támogatási kérelmeket. A konvergenciarégiókban a támogatás mértéke mikro-, kis- és középvállalkozásoknál az összes elszámolható költség 50, nagyvállalatoknál pedig 30 százaléka lehet. A kiírás szerint ezek a támogatási intenzitások a regionális támogatási térképen meghatározottakhoz képest - a szállítási ágazat és nagyberuházások kivételével - mikro- és kisvállalkozásoknál 20, középvállalkozásoknál pedig 10 százalékkal növelhetők. Közép-Magyarországon 20-40 százalékos támogatási intenzitással számolhatnak a pályázni készülők. A pályázati tervek alakításánál azt is érdemes bekalkulálni, hogy a támogatási arány Budapesten 2011. január 1-jétől 10 százalékos lehet. Az elnyerhető összeg a konvergenciarégióban 25-1000, Közép-Magyarországon pedig 25-200 millió forint. Jó hír a pályázóknak, hogy az elnyert támogatásból 40 százalék erejéig, de maximum 300 millió forint összegig előleg kapható.

Támogatható tevékenységek
- a hulladék fűtőanyagként történő felhasználása
- energia előállítása hulladékhasznosítás során
- olyan helyi vagy kistérségi létesítmények kialakítása, illetve technológiai korszerűsítése, melyek működésükhöz anyagában gazdaságosan nem hasznosítható hulladékot használnak fel
- hulladékból piacképes és eladható nyers- és alapanyag, valamint termék előállítása
- hulladék-előkezelés
- meglévő hulladékhasznosító tevékenység fejlesztése, új kialakítása
- új eszközök beszerzése, ezek szállítása és üzembe helyezése, felszerelése
- dolgozók betanítása (közvetlenül az új eszközökhöz kapcsolódva)
- a fejlesztéshez kapcsolódó infrastrukturális és ingatlanberuházás
- gyártási licenc, know-how beszerzés
- információtechnológiai fejlesztés
- piacra jutás, fenntartási képzés és különböző minősítések megszerzése

Forrás: Világgazdaság