NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

NFÜ: 12,3 millió euró támogatást adtak a magyar-horvát projektekre2010. január 19.

Negyvenkét projekt mintegy 12,3 millió euró (3,4 milliárd forint) európai uniós támogatást nyert a Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program első pályázatán - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kedden.

Az első támogatási szerződések megkötése 2010 áprilisára várható.

Az NFÜ és a horvát Területfejlesztési, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztériuma 2009 márciusában hirdette meg a program első pályázati felhívását.

A pályázatok beadására három hónap állt rendelkezésre, ezalatt 67 pályázat érkezett be, amelyek közül 42 nyertest választott ki a monitoring bizottsága. Az összesen megítélt közösségi támogatás meghaladja a 12,3 millió eurót (közel 3,4 milliárd forint).

Az NFÜ közleményében kitér arra, hogy támogatásra jogosultak a magyar-horvát határszakasz két oldalán található megyék, magyar részről Zala, Somogy és Baranya megye, horvát oldalon Međimurska, Koprivnicko krizevacka, Viroviticko podravska, Osjecko-baranjska, Varazdinska, Bjelovarsko-bilogorska, Pozesko-slavonska és Vukovarsko-srijemska.

A program hosszú távú célja a határrégió két oldala közötti intenzív társadalmi-gazdasági kapcsolatokon alapuló kultúra és a tudásalapú fejlődés támogatása, a természeti és kulturális örökség sikeres menedzselésének elősegítése.

A mostani pályázati kiírás eredményeként a legtöbb projekt megvalósítására a közös kutatás, fejlesztés és innováció (K+F+I), a határon átnyúló oktatási, képzési és csereprogramok és az emberek közötti (people-to-people) kapcsolatok területeken nyílik lehetőség.

A határon átnyúló közvetlen hatás biztosítása érdekében minden projekt magyar és horvát partnerek bevonásával, szoros együttműködésben, a határ mindkét oldalán történő finanszírozással valósul meg.

A Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program következő pályázati felhívása 2010 első félévében várható - közölte az NFÜ.

Forrás: STOP.hu