NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Jól halad az iskolafelújítási program2010. január 20.

Újabb oktatási intézmény újult meg a Nemzeti Iskolafelújítási Program keretében, ezúttal a pesterzsébeti Ady Endre Általános Iskola. A modernizált épületet Hiller István szakminiszter adta át tegnap, és további 5 milliót adott az intézménynek a diákok kulturális nevelésére.

A programmal egyébként összesen mintegy 105 milliárd forintot fordít a kormány az iskolák fejlesztésére. Ebből az összegből mintegy 365 oktatási intézmény nyerhet új külsőt 2013-ig.

Az országban az utóbbi ötven év legjelentősebb iskolafelújítási programja zajlik, ennek keretében nyerhetett új külsőt az Ady Endre Általános Iskola - mondta tegnap Hiller István oktatási és kulturális miniszter Pesterzsébeten, az átadóünnepségen. A tárcavezető megjegyezte, a Nemzeti Iskolafelújítási Program keretében összesen 103,6 milliárd forintot fordítanak az iskolák fejlesztésére, és várhatóan 365 intézmény újul meg 2013-ig. Mint mondta, a program nagysságrendjét jól szemlélteti az a tény is, hogy a 2009-2010-es tanévben havonta 15-20 felújított iskolát adnak át. A kabinet azért indította a programot, mert az országban az iskolaépületek több mint 40 százaléka 1945 előtt, 14 százaléka 1960 és 1970 között, 16 százaléka pedig 1970 és 1980 között épült, és az intézmények 65 százaléka szorult felújításra.

Arról is beszámolt a miniszter, hogy ugyan költségvetési pénzekből és a Nemzeti Fejlesztési Terv forrásaiból is indultak korábban felújítások, a Nemzeti Iskolafelújítási Program keretében azonban jóval nagyobb összeg jut erre a célra. A pályázatok között a több száz milliós beruházásoktól kezdve a néhány tízmilliós fejlesztésekig minden típus megtalálható. Új iskolaépületek komplett felépítése, tantermek renoválása, új tornatermek, játszóterek létrehozása vagy az akadálymentesítés mellett nagyon sok formában segíti a program az ország egész területén az intézmények megújulását. Régiónként jellemzően 40-70 iskola nyert támogatást.

A pályázatok elbírálásakor egyébként szigorú szempontok érvényesültek. Figyelembe vették, hogy lesz-e elegendő diák a következő öt évben, érvényesül-e az esélyegyenlőség, de az is szempont volt, hogy a leghátrányosabb térségektől ne szívják el a fejlettebbek a forrásokat. Ennek érdekében a hátrányos helyzetű pályázóknak csökkentett önrészt írtak elő. Hiller István az iskolafelújítási ünnepségre egy meglepetés ajándékkal is készült: a miniszteri keretből öt millió forintot adott át az intézménynek, hogy azt a gyermekek kulturális, művészeti nevelésére fordítsák.

Az iskola igazgatója. Tóth Béláné a többi között arról beszélt, hogy a felújítás tavaly nyáron kezdtődött, de szeptember elsején már az új, modern iskolában tudták megkezdeni a tanítást. Néhány hónap alatt kicserélték a burkolatokat, a nyílászárókat, akadálymentesítették az iskolát, lecserélték a lámpákat. A legnagyobb változást a nyelvi laborok és az interaktív táblák, a hozzájuk szükséges számítógépes rendszerek, valamint a működést biztosító hálózat hozta az iskola életében. Eszközfejlesztésekre pedig csaknem 36 millió forintot fordítottak, ezzel decemberre újult meg teljesen az intézmény - jegyezte meg az igazgató.

Forrás: Népszava Online