NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

TÁMOP 3.1.12010. január 22.

Az oktatásban megszerzett ismeretek gyakorlati felhasználásának és folytonos megújításának társadalmi igényére először a Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT), majd ennek folytatásaként az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) fogalmazott meg akciótervet és ennek megfelelő válaszokat, projekteket.

Ezen célok megvalósítására indultak a kompetencia alapú fejlesztések a konzorciumvezető Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.-ben (és jogelődjeiben), valamint a kutatás-fejlesztési alaptevékenységet számos szolgáltatással kiegészítő konzorciumi partnere, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetben (és jogelődjében). Az aktuális fejlesztéseket az ÚMFT kiemelt projektje, a „TÁMOP 3.1.1 – 21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” című projekt valósítja meg.

A kiemelt projektben a fejlesztés és a koordináció került előtérbe, nagy hangsúlyt fektetve az alulról építkező szervezésre. Fontos szerepet kapnak a szakmai műhelyek és helyi innovációk – ezek fejlesztési eredményeinek integrálásával a rendszer folyamatosan alkalmazkodik az eltérő szükségletekhez és az aktuális helyi és tanulói igényekhez. A kiemelt projekt fejlesztéseit és a piacon megtalálható szolgáltatások igénybevételét, felhasználását a létrehozott regionális hálózatok támogatják, ezzel biztosított, hogy a fej lesztések jelentős része a térségi társadalmi szükségletekhez iga zodjon. A kiemelt projekt és a regionális hálózat együttesen támogatja a közoktatási intézményeket, hogy a kompetencia alapú oktatás bevezetésére elnyert pályázatukban megfogalmazott szakmai tevékenységeket el tudják látni. A pályázatokon nyertes közoktatási intézmények igényeinek feltárása nyomán a megvalósításhoz szükséges termékek és szolgáltatások az ún. „Szolgáltatói kosárban” lettek összegyűjtve, amelyet az Educatio a saját fejlesztésű weboldalával (http://kosar.educatio.hu) a keresletnek és kínálatnak megfelelően szakmailag folyamatosan támogat.

Az alulról építkező fejlesztések és a hálózatok koordinálása a kiemelt projekt egyik fontos feladata.

A kiemelt projekt fokozott figyel met fordít a közoktatás átfogó céljainak elérésére is: a befogadás, az esélyadás, a minőségi oktatás hoz való egyenlő hozzáférés biztosítására.

Ebből adódóan annak koordinációjára is szükség van, hogy a hátrányos helyzetű és a sajátos nevelési igényű tanulókra irányuló fejlesztések ne elkülönült módon történjenek, hanem az e szempontokat érvényesítő megoldások épüljenek be a fejlesztésekbe.

Szintén átfogó cél a digitális kompetenciák fejlesztése, a számítógéppel segített oktatással, az eTanulással összefüggő felada tokat az Educatio Nonprofit Kft. koordinálja. A kiemelt projekt kutatás-fejlesztés profilja révén a megvalósításban fokozottan megjelennek a kiemelkedő kutatási eredmények és a nemzetközi tudás, illetve a fejlesztések közvetlenebbül hatnak az oktatáspolitika alakulására is. Az OFI kutatási tevékenységének egyik fontos célja, hogy országos, helyi és in tézményi szinten egyaránt erő södjön az adatokon és tényeken nyugvó döntéshozatal.

A program kifejezett célja olyan fejlesztési modellek és know-how állomány létrehozása, amelyek révén a nem fejlesztő szakember is képes a fejlesztéseket a legkülönbözőbb helyzetekre hatéko nyan adaptálni. Ehhez az oktatási intézmények szintjén folytatott pilotkutatások és fejlesztések kapcsolódnak, amelyek egyben erősítik az iskolák nyitottságát és befogadó jellegét.

A koordináció és maguk a fejlesztések sem lehetnének sikeresek a közoktatási rendszer egé szét érintő informatikai megújítás nélkül.

A kiemelt projekten belül ezért prioritást élvez a meglévő piaci alapú iskolai adminisztrációs rendszerekhez központi illesztő modul fejlesztése, amely segíti az isko lák és óvodák adminisztrációs és tervezőmunkáját, valamint lehe tővé teszi a TÁMOP fejlesztések szakmai nyomon követését is.

A „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” című kiemelt projekt a 2013-ig tartó Új Magyarország Fejlesztési Terv első két évének feladatait tartalmazza. A kézzelfogható társadalmi eredményekhez idő kell, biztatóak azonban a kiemelt projektben 2013-ig vállalt mutatók. E szerint a közoktatási intézmények legalább negyedében – ez 500 óvodát és iskolát jelent – együttnevelés való sul meg. A kiemelt projektben létrehozott regionális szolgáltatóhá lózat teljes körűen lefedi a kistérségeket, és legalább öt régióközi hálózat kapcsolódik a regionális hálózatokhoz. Az iskolafenntartó önkormányzatok legalább 10%-ában gyakorlattá válik a tényeken, adatokon alapuló oktatáspolitikai döntéshozatal. Természetesen a projekt célja nem maguknak az in dikátoroknak a teljesítése, hanem az, hogy ezek révén széleskörűen elterjedjen és gyakorlattá váljon a kompetencia alapú oktatás, javul jon az oktatás minősége és ered ményessége, csökkenjenek az esélykülönbségek.

A TÁMOP 3.1.1 számokban
1 minőségbiztosított hálózat, 40 felkészített szakértő, 770 referenciaintézmény.

A fejlesztéskoordinációba bevont 1700 iskola és 300 óvoda.

350 képzett mentor.

10 terabyte digitális tananyagtartalom kezelésére és 1000 felhasználó egyidejű kiszolgálására alkalmas eTanulás-rendszer, 30 IKT mentorral támogatva.

A teljes támogatási összeg: 10 165 164 000 Ft
 
Forrás: Népszabadság