NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Kétévente Duna-csúcs2010. január 25.

Az Európai Parlament képviselői által elfogadott állásfoglalás szerint az Európai Bizottságnak 2010 végéig részleteiben is ki kellene dolgoznia az európai Duna-stratégia tervezetét. A Duna-stratégiát várhatóan a 2011 első felében esedékes magyar elnökség alatt fogadják majd el.

Az Európai Parlament állásfoglalásában arra kérte a Bizottságot, hogy legkésőbb 2010 végéig nyújtsa be a Duna-régióra vonatkozó európai stratégiát. Az elfogadott szöveg emlékeztet arra, hogy a Duna tíz európai országot – Németországot, Ausztriát, Szlovákiát, Magyarországot, Horvátországot, Szerbiát, Romániát, Bulgáriát, Moldovát és Ukrajnát – köt össze, amelyek közül hat uniós tagállam, és tágabb területi összefüggésben ide tartozik még Csehország, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina és Montenegró is.

A képviselők szerint a Duna-medence fontos kereszteződési pont az EU kohéziós politikájával kapcsolatos, az európai szomszédságpolitikával összefüggő programok és a potenciális tagjelölt országok között. Éppen ezért olyan terület, ahol fokozott szinergia alakítható ki a különböző európai uniós politikák, például a kohéziós, a közlekedési, az idegenforgalmi, a mezőgazdasági, a halászati, a gazdasági és szociális fejlesztési, a környezetvédelmi, a bővítési és a szomszédsági politika között.

Az EP szerint a Duna-stratégia jelentősen hozzájárulhat a régióban működő regionális, helyi hatóságok és szervezetek közötti együttműködés javításához, és a terület számára jólétet, fenntartható fejlődést, munkahelyteremtést és biztonságot nyújtana. Mindemellett ha a Duna-régiót egyetlen makrorégiónak tekintenénk – vélik a képviselők –, akkor az elősegítené a gazdasági teljesítmény terén jelentkező regionális eltérések áthidalását és az integrált fejlődés fenntartását.

Mindezek fényében az EP állásfoglalás leszögezi, hogy az előkészületi folyamatba be kell vonni a térség illetékes regionális és helyi érdekelt feleit, továbbá arra kéri a kormányokat, hogy támogassák és könnyítsék meg a nem kormányzati szervezetek, a szakmai szövetségek és a civil társadalom tájékoztatását és a velük való konzultációt. A szöveg világossá teszi azt is, hogy a stratégia végrehajtása nem sértheti a regionális és helyi kormányzatok hatásköreit.