NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megújult utakat adtak át országszerte2010. január 28.

Az ÚMFT keretében Dél–Alföldön kettő, a Nyugat-dunántúli régióban egy központi fontosságú megújult utat adtak át a napokban.

Hazánkban az európai uniós forrásoknak köszönhetően a közlekedésfejlesztési programok keretében 168 milliárd forintból eddig 37 nyertes projekt kivitelezése indulhatott meg, munkát adva ezzel a magyar vállalkozásoknak.

Az útfejlesztések gyorsabbá, biztonságosabbá teszik az utazást, versenyképesebbé az érintett területeket, új lökést adnak a gazdaságnak és munkahelyeket teremtenek. Az elmúlt napokban 3 felújított utat adtak át az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közlekedési Operatív Programjának keretében, elősegítve a helyi közlekedési problémák enyhítését, és növelve az érintett települések gazdasági versenyképességét.

Az átadott projektek egyike a horvát-szlovén határ felé vezető, 61. számú főút zalai szakaszának útburkolat-korszerűsítése. A fejlesztésnek köszönhetően a szakasz teherbírása 11,5 tonnára nőtt, továbbá a hidak modernizálása, valamint a pálya vonalvezetésének egységesítése is megvalósult. A közlekedésbiztonság javítása érdekében új csomópontok kialakítására is sor került.  A 640 millió forint értékű beruházás révén 15 évre biztosított a zavartalan közlekedés a 61. számú főút Zala megyei szakaszán.

Elkészült a 47. számú főút Algyő-Hódmezővásárhely közötti részének harmadik, és egyben utolsó, 4,5 kilométeres útszakasza, közel 2,84 milliárd forint uniós támogatásból.  Az útfelújítások (a beruházás I. és II. üteme 2001 és 2003 között készült el) a mostanival együtt közel 15 kilométernyi útszakaszt érintettek, és összesen közel 9,1 milliárd forintból valósultak meg. A napokban átadott beruházás során a környező ingatlanok megközelítésére 1950 méter hosszú szervizút, illetve kerékpárút épült. Többek között felújítottak egy vasúti átjárót, az út menti épületek elé zajvédő falakat húztak, a füvesítés mellett pedig cserje és fatelepítésre is sor került.  A 15 kilométernyi útszakasz négysávosítása hozzájárul a közlekedésbiztonság növeléséhez, valamint a káros környezeti hatások csökkentéséhez. A vonzáskörzetében élők számára a fejlesztés növekvő mobilitást, javuló főúthálózatot, kedvezőbb utazási körülményeket biztosít. A III. ütem megépítése kihat a régió gazdasági potenciáljára, a megyeszékhelyek elérhetőségére, a forgalombiztonságra, és ezáltal az életminőségre is.

Az 51. sz. főút Dunapataj belterület és Dunapataj-Kalocsa ipartelepi út csomópont közötti szakaszának burkolat-megerősítését több mint 1,8 milliárd forinttal támogatta az unió.
A szekszárdi (M9), dunaföldvári (52. főút) és dunaújvárosi (M8) Duna hidak ráhordó kapcsolataként az 51. sz. főút jelentős tranzitforgalmat bonyolít le Budapest és Kalocsa, illetve Baja városok kistérségei között. A főútnak hosszabb távon a déli országhatár, a felújított Hercegszántói határátkelő (Horvátország) felé irányuló átmenő forgalmat is le kell vezetnie. A mai napon átadott fejlesztés révén javul a főúthálózat elérhetősége, a kedvezőbb utazási körülmények következtében javul a mobilitás, és ez hatással lehet a foglalkoztatottság bővülésére is.