NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Központi fontosságú utakat újítottak fel2010. január 28.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a Dél-Alföldön két, a Nyugat-Dunántúlon egy központi fontosságú megújult utat adtak át - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség csütörtökön.

A horvát-szlovén határ felé vezető 61. számú főút zalai részének burkolat-korszerűsítése révén a szakasz teherbírása 11,5 tonnára nőtt. A munkák során a biztonság javítása érdekében új csomópontokat is kialakítottak. A fejlesztés 640 millió forintba került.

Elkészült a 47. számú főút Algyő-Hódmezővásárhely közötti részének harmadik és egyben utolsó, 4,5 kilométeres útszakasza is: a fejlesztés 2,84 milliárd forint uniós támogatásból valósult meg. Az útfelújítások - a beruházás első és második üteme 2001 és 2003 között készült el - közel 15 kilométernyi útszakaszt érintettek, s összesen 9,1 milliárd forintból valósultak meg.

A harmadik ütem megépítése kihat a régió gazdasági potenciáljára, a megyeszékhelyek elérhetőségére, a forgalombiztonságra, és ezáltal az életminőségre is. A közlemény szerint egy másik projektet, az 51. számú főút Dunapataj belterület és Dunapataj-Kalocsa ipartelepi út csomópont közötti szakaszának burkolat-megerősítését több mint 1,8 milliárd forinttal támogatta az unió.

Az 51. számú főút Dunapataj-Kalocsa Ipartelep csomópont közötti szakaszának átadásán Varga Zoltán önkormányzati miniszter elmondta: a több mint 11,5 kilométer jó minőségű út a tanulóknak elérhetőbbé teszi Kalocsát, a mezőgazdasági termelők hamarabb eljutnak a piacra, a Dunapataj melletti Szelidi tó a turisták számára válik biztonságosabban megközelíthetővé.

A miniszter szerint az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) egyértelmű siker, Magyarország az uniós pénzek egyik legjobb felhasználója. Magyarország eddig 24 nagyprojektet adott be az Európai Bizottságnak, amelyből az unió 16-ot már elfogadott.

Az ünnepélyes átadáson Balogh László, a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács társelnöke hangsúlyozta: Bács-Kiskun megye települései több mint 2.300 pályázatot nyújtottak be, amelyek közül eddig 1.158 nyert. A megítélt támogatások összege 33 milliárd forint, melyből 31,5 milliárd forintot már kifizetek. Török Gusztáv Andor, Kalocsa polgármestere arról beszélt, hogy a térség 50 éves problémája oldódott meg a kiszélesített és biztonságosabbá vált út átadásával.

Forrás: Metropol.hu