NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Új helyen működik tovább a korszerűsített szociális ellátás Csornán2010. január 29.

Ünnepélyes keretek között adták át csütörtökön a csornai szociális ellátó új épületét, melyet több mint 57 millió forintos uniós támogatásból korszerűsítettek.

Az intézményben nem csak a minőségibb ellátás, de többletszolgáltatások is megvalósulhatnak a beruházásnak köszönhetően. A rendezvényen részt vett Turi György, Csorna polgármestere, Virágh Péter, a VÁTI Kft. Nyugat-dunántúli Területi irodájának vezetője, hálózati igazgató-helyettes, valamint a helyi művészeti iskola kórusa és a nyugdíjas klub több tagja. Az ünnepélyes átadón elsőként Csorna város polgármestere beszélt. Dr. Turi György bemutatta Csorna szociális ellátásának történetét a ’70-es évek óta, majd örömét és elégedettségét fejezte ki az új intézménnyel kapcsolatban.

- Kulturáltabb, élhetőbb és akadálymentes új épületet kaptak az idősek, amit nem lehet egy lapon említeni a régi elavult ellátóval- jegyezte meg a város első embere.

- Ez az elmúlt időszak második sikeresen záródó, általunk kezelt projektje itt Csornán - folytatta a Közreműködő szervezet képviseletében érkező Virágh Péter.

- Az egészségház átadása után most az idősek is korszerűbb ellátást kapnak, az iskola felújítása pedig jelenleg is zajlik. Ezzel együtt összesen több mint fél milliárd forintnyi támogatási összeget használt fel megfelelően a város - tette hozzá a VÁTI szakembere.

A beszédeket követően a helyi művészeti iskola kórusának előadását hallgathatták meg az egybegyűltek, majd a rendezvényen résztvevő nyugdíjasok is köszönetet mondtak a városvezetésnek és a beruházás minden résztvevőjének a modern és kényelmes épületért.

Csorna lakossága nagyjából 11 ezer fő, melyből több mint kétezren már elmúltak hatvan évesek. Mivel a település népessége elöregedő tendenciát mutat, és a 2004-ben létrehozott Csornai Többcélú Kistérségi Társulásnak köszönhetően több település lakói is számítanak a segítségre, ezért időszerűvé vált a már meglévő szociális ellátás modernizációja. A városban 1972-től megoldott az idősek és a rászorulók ellátása, 1975-től pedig az Öregek Napköziotthona is megkezdte működését, mely jelenleg Idősek klubja néven a Csornai Szociális és Gyermekjóléti Központ részeként működik.A szolgáltatás nem csupán az idős emberekre korlátozódik, hiszen a központ tevékenysége ennél jóval összetettebb. Segítenek például a lakásfenntartásban, a házi ápolásban, az étkeztetés megoldásában, de méltányossági vagy átmeneti jelleggel támogatják azokat is, akinek erre szükségük van. A nappali szociális ellátást, a házi segítségnyújtást, az ebéd házhozszállítását, és a különböző – például gyermekvédelmi kedvezmény, vagy közgyógyellátás – támogatásokat összesen közel 1400 ember veszi igénybe, melyek többsége idős, 70-80 év feletti.

Az 57 861 047 forintnyi uniós támogatásból megvalósult a régi, eltolt épületszintekkel, sok lépcsővel és folyosóval működő intézmény új székhelyre költöztetése. Mivel az új helyszín is rekonstrukcióra szorult, ezért a beruházást teljes épület felújítással, hőtechnikiai korszerűsítéssel kezdték, majd akadálymentesítették is. Az így létrejövő egy szintes intézmény kialakítása minden látogató számára biztosítja a szolgáltatásokhoz történő egyenlő esélyű hozzáférést, beleértve az idős és sérült embereket, a mozgáskorlátozottakat, kerekes székeseket és a babakocsival közlekedő kismamákat is. Megtörtént az infokommunikációs akadálymentesítés; ezentúl a hallás és látás sérültek is könnyen eligazodhatnak a központban.

A projekt során sor került eszközbeszerzésre: lecserélték a régi bútorokat, valamint az új konyha és az étkezde is korszerűbb berendezéseket kapott. De nem csak belső átalakulásról van szó, a szociális ellátás hatékonyabb, szervezettebb kivitelezését, valamint az idős emberek könnyebb szállítását segíti a jövőben az a kilencszemélyes gépkocsi, amit az eszközbeszerzés során az uniós támogatásból vásárolt az intézmény.

Az új épületnek és az eszközbeszerzéseknek köszönhetően a szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés és a szakmai elvárásoknak megfelelő szociális ellátás feltételei teremtődtek meg a csornai és környékbeli lakók számára.

Forrás: Kisalföld.hu