NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Egészségügyi fejlesztések a Nyugat-Dunántúlon2010. február 4.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a Nyugat-dunántúli régióban a mai napon átadtak egy egészségházat, és elhelyezték egy járóbeteg szakellátó központ alapkövét.

A Regionális Operatív Program keretében 2007-2008-as időszakban, több mint 40 milliárd forint támogatási összeggel, 183 egészségügyi fejlesztés valósulhat meg uniós források segítségével. A Nyugat-dunántúli régióban összesen 3 milliárd forint támogatási összeggel, 30 egészségügyi fejlesztés indulhatott el.
  
Balogunyom községben közel 40 millió forintos uniós támogatással, a meglévő orvosi rendelő és tűzoltószertár részleges bontásával, átalakításával és bővítésével korszerű egészségház épült. A projekt során egy modern, megfelelő orvosi eszközökkel és infrastruktúrával felszerelt egészségház került kialakításra, melynek köszönhetően javult a munkafeltétel minősége, a fogyatékossággal élők, valamint a megváltozott munkaképességűek számára is elérhetővé váltak az egészségügyi ellátások, és a projekt megteremtette az info-kommunikációs rendszer használatának feltételeit is.

Az egészségház biztosítja az egészségügyi alapellátást (felnőttek és gyermekek részére), központi alapellátási ügyelet funkciót tölt be, ellátja a védőnői és diszpécser szolgálatot, valamint egészségfejlesztési központként is funkcionál. Az óvodai egészségügyi ellátást és házi segítségnyújtást szintén ellátja az egészségház, illetve többletszolgáltatásként a projekt során létrejött diszpécser szolgálat ügyfélszolgálatot is üzemeltet. Az egészségház épületének tervezésekor és megíépítésekor környezetbarát, illetve energiatakarékos műszaki megoldásokat alkalmaztak.

Zalaszentgróton összesen 337 millió forintból a kistérségi járóbeteg szakellátó központ fejlesztése és korszerűsítése kezdődhet meg.  A projekt keretében heti 200 szakorvosi órával működő alapszintű járóbeteg szakellátó központ kialakítása cél, mely a Zalaszentgróti kistérség lakosságának szakellátását hivatott biztosítani. Az építésen kívül korszerű orvos technológiai eszközpark beszerzése, informatikai rendszer bevezetése valósulhat meg.  A fejlesztés megvalósulásával javul az egészségügyi ellátás színvonala, és hatékonyabb, minőségibb szolgáltatás nyújtható a kistérségben érintett mintegy 19 ezer fő számára. A kialakításra kerülő központban minden szükséges szakterület helyet kap a heti 200 szakorvosi óraszámon belül, továbbá heti 76 órában nem szakorvosi tevékenységre is lehetőség lesz.

Forrás: Zalagerszegi Televízió Online