NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Módosult a GOP-2009-1.3.2 és KMOP-2009-1.1.5 Vállalati kutatás-fejlesztési kapacitás erősítése c. kiírás útmutatója2010. február 5.

Felhívjuk a Tisztelt Pályázók figyelmét, hogy a 2009. június 16. napján megjelent GOP-2009-1.3.2 és KMOP-2009-1.1.5 Vállalati kutatás-fejlesztési kapacitás erősítése c. kiírás pályázati útmutatója az alábbiak szerint módosul:

A GOP-2009-1.3.2 pályázati kiírás A3 pontja (Rendelkezésre álló forrás) az alábbiak szerint módosul:

A pályázat meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 3,5 milliárd forint.

1.) A pályázati kiírás B6 pontja (Egyéb kizáró okok) az alábbiakkal egészül ki:

Támogatás azon pályázó részére nyújtható amelynek mérlegfőösszege a legutolsó lezárt, teljes üzleti év éves beszámolója alapján eléri legalább a projekt összes elszámolható költségét (amennyiben a pályázó rendelkezik lezárt, teljes üzleti évvel).

2.) A pályázati kiírás C1 pontja (Elszámolható költségek köre) az alábbiakkal egészül ki:

Felhívjuk a figyelmet, hogy a költségvetés megalapozottságának megítélhetősége érdekében a Projekt adatlap kitöltésekor a bérköltséget és járulékait bontsa szét munkakörönként. Ezt követően az „Adatok” gombra kattintva a költség pontos megnevezésénél az adott munkakör megnevezését használja (pl. „fejlesztő1”, „fejlesztő2”, „marketinges1”, „marketinges2”, „technikus1”, „technikus2”), az egységárnál adja meg az adott munkakörhöz tartozó bérköltség és bérjárulékok egy hónapra vetített összegét, a darabszámnál az emberhónapok számát, míg a le nem vonható Áfá-nál „0”-t. Bővebb tájékoztatás az adatlap kitöltési útmutatóban található.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a költségvetés megalapozottságának megítélhetősége érdekében a Projekt adatlap kitöltésekor az anyagköltségeket, az immateriális javakat, a műszaki berendezéseket és az igénybe vett szolgáltatásokat tételenként, külön sorokban tüntesse fel. Ezt követően az „Adatok” gombra kattintva a költség pontos megnevezésénél adja meg az adott költségtétel megnevezését (pl. Metanol – HPLC gradient grade), az egységárnál a darabonkénti elszámolandó költséget, a darabszámnál a mennyiséget, míg a le nem vonható Áfá-nál bruttó elszámoló esetén az ÁFA értékét (nettó elszámoló esetében 0). Bővebb tájékoztatás az adatlap kitöltési útmutatóban található.

Továbbá törlésre került az Kutatás-fejlesztési, innovációs célt szolgáló infrastrukturális és beruházások esetében a 40%-os korlátozás.

3.) A pályázati kiírás D2 pontja (Támogatás mértéke) az alábbiak szerint módosul:

A GOP-2009-1.3.2 kiírás keretében a projekthez nyújtható támogatás mértéke maximum az összes elszámolható költség 60%-a.

4.) A pályázati kiírás D3 pontja (Támogatás összege) az alábbiak szerint módosul:

Jelen pályázat keretében az igényelhető támogatás összege minimum 250.000.000 Ft, maximum 1.500.000.000 Ft, de maximum a D2 pontban meghatározott támogatási mértéknek megfelelő arányban.

5.) A pályázati kiírás D6 pontja (Biztosítékok köre) az alábbiakkal egészül ki:

1. A kedvezményezett a támogatási szerződésbe foglalt alábbi nyilatkozat nyújtására köteles:

pénzforgalmi szolgáltatónak címzett felhatalmazás, amely a kedvezményezett valamennyi fizetési számlája tekintetében a lebonyolító szervezetet a támogatási jogviszony végéig – a 281/2006. (XII. 23.) Korm. Rendelet 62. §-ban meghatározott esetekre - beszedési megbízás benyújtására jogosítja (felhatalmazó levél).

Amennyiben a projekt költségvetésében az infrastrukturális és ingatlan beruházásra tervezett összeg meghaladja az 50%-ot, megszűnik a projektre vonatkozó – a 281/2006. (XII. 23.) Korm. Rendelet 60. § (1) j) ponton alapuló - biztosítékadási mentesség.

2. Amennyiben a pályázó, vagy a projektje egyéb, a 281/2006. (XII. 23.) Korm. rendeletben foglalt okból nem mentesül a biztosítéknyújtási kötelezettség alól, akkor a pályázó a támogatás megítélése esetén az alábbi biztosítékfajták valamelyikének nyújtására kötelezett:

jelzálogjog ingatlanra,

jelzálogjog ingóságra,

bankgarancia,

biztosítási szerződés alapján kiállított készfizető kezességvállalást tartalmazó kötelezvény,

garanciaszervezet által vállalt kezesség,

garanciabiztosítási szerződés alapján kiállított kötelezvény.

Jelen pályázati konstrukciónak a Támogató szempontjából fennálló jelentősebb kockázatára tekintettel ezen konstrukció keretében támogatásra kerülő projektekhez óvadék biztosítékként nem ajánlható fel.

A biztosíték értékének fedeznie kell legalább a teljes támogatás összegét.

A biztosítékokkal kapcsolatban felmerülő költségek a támogatás kedvezményezettjét terhelik. Az ingó és ingatlan jelzálogjog biztosítékként történő felajánlása esetén a jelzálogjoggal megterhelt ingóságra, ingatlanra a kedvezményezettnek megfelelő értékű vagyonbiztosítást kell kötnie.

A b) pontban foglalt biztosíték választása esetén a támogatás kedvezményezettje kizárólag a támogatott projekt keretében beszerzett eszközökre a Támogató javára bejegyezett ingó jelzálogjogot ajánlhat fel biztosítékként.

A támogatási összeg – ideértve az előleget is – első folyósítása csak akkor engedélyezhető, ha a teljes támogatási összegre kiterjedő értékű biztosíték jelen Pályázati felhívás és útmutatónak és a Támogatási Szerződésben foglaltaknak megfelelően rendelkezésre áll.

A támogatás összegére felajánlott biztosíték a fenti a) – f) pontokban nevesítettek választásával kétféle is lehet (pl.: jelzálog ingatlanra és ingóra; vagy jelzálog ingatlanra vagy ingóra és bankgarancia).

A biztosítékot alkalmanként legkevesebb egy év időtartamra kell rendelkezésre bocsátani azzal, hogy a biztosíték érvényességének (amely biztosítékok esetén ez értelmezhető) lejártát megelőzően annak meghosszabbítását vagy cseréjét a kedvezményezettnek igazolnia kell.

Az 1. c) pontban meghatározott biztosíték (bankgarancia) más biztosítékra történő cseréje esetén a kedvezményezett azonnali beszedési megbízásra való felhatalmazást köteles benyújtani az új biztosítékkal együtt. Ennek elmaradása a kifizetések felfüggesztését, majd a Támogatási Szerződéstől történő elállást vonhatja maga után.

3. A Támogatási Szerződésben rendelkezés történik az alábbiakról:

a kedvezményezett által a projekt keretében beszerzett ingó és ingatlan vagyontárgyra elidegenítési és terhelési tilalom alapítása, a tulajdonjog megszerzését követően haladéktalanul.

4. Nem kötelesek biztosítékot nyújtani a megvalósítás időszakára azon kedvezményezettek, akik a támogatás kifizetését a projekt fizikai befejezését követően egy összegben kérelmezik.

Továbbá az 50 millió forintot meghaladó támogatással megvalósuló projektek esetében az 1. pontban foglalt valamely biztosítékot is szükséges a megvalósítási időszakhoz képest 50%-kal mérsékelt mértékben rendelkezésre tartani.

A biztosítéknyújtásra vonatkozó további részletes szabályokat a támogatás elnyerése esetén a Támogatási Szerződéssel kiküldésre kerülő, a Biztosítékok nyújtásáról szóló tájékoztató tartalmazza.

Tájékoztatjuk továbbá a Tisztelt Pályázókat, hogy a pályázatok benyújtására a GOP-2009-132 kiírás esetében 2011. január 10-ig van lehetőség.