NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Komplex turisztikai programok2010. február 8.

A legnépszerűbb pályázati kiírások közé tartoznak a régiókban a turisztikai attrakció- és kereskedelmi szálláshelyfejlesztést támogató konstrukciók.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) regionális operatív programjai (ROP-ok) keretében 2007-től meghirdetett felhívások eredményeként eddig több mint 96 milliárd forint európai uniós támogatáshoz jutottak a szerencsés pályázók, összesen 254 projekt esetében.

Emellett a Kiemelt gazdasági jelentőségű turisztikai nagyberuházások fejlesztése című felhívást – Közép-Magyarország kivételével – szintén az összes régióban meghirdették, ennek hatására 26 jóváhagyott kiemelt projektre már további 42 milliárd forint a megítélt támogatás. A szakemberek szerint mindenhol szükség van a turisztikai szektor versenyképességének növelésére. Ehhez járulhat hozzá a fogadóképesség javítása, a szálláshelyek gyarapítása, a szolgáltatások bővítése és fejlesztése.

Mindezzel egy komplex turisztikai fejlesztés/termékcsomag kialakítását kívánta elindítani a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az összes régióban. S bármerre nézünk, EU-hozzájárulással valósult/valósul meg többek között termál- és gyógyfürdők korszerűsítése és bővítése, várak, kastélyok turisztikai célú hasznosítása, múzeumok, régészeti helyek látogatóbarát szolgáltatásfejlesztése, természetvédelmi látogatóközpontok, téma- és kalandparkok kialakítása. Az attrakciófejlesztéseknél például a projektek 16 százaléka valósul meg az egészségturizmus, 17 százaléka az ökoturizmus és 27 százaléka a kulturális turizmus területén. Az NFÜ számítása szerint a megvalósuló attrakció- és szálláshelybővítő projektek révén csaknem háromezer új munkahely jön létre, 8 millió látogató és 2,5 millió vendégéjszaka eltöltése várható a korszerűsített idegenforgalmi helyeken.

A régiók közül eddig Észak-Alföldön ítélték oda a legtöbb támogatást turisztikai fejlesztésekre. Attrakciófejlesztésben Közép-Dunántúl, míg kereskedelmi szálláshelybővítésben Dél-Dunántúl áll a régiós lista élén. Fontos döntés az is, hogy külön odafigyelnek a Balaton térségére. A balatoni kiemelt üdülőkörzet két régiójában (Dél-Dunántúl, Közép-Dunántúl) a kötelezettségvállalás értéke 1,46, a hat itteni nyertes projektre megkötött támogatási szerződés értéke pedig 281 millió forint. A kiemelt projektek számát tekintve Közép-Dunántúl és Közép-Magyarország osztozik az első helyen öt-öt beruházással.

A 26 jóváhagyott kiemelt projekt körében nagy hangsúllyal szerepel az egészségturizmus, főleg a Nyugat-Dunántúlon. Emellett jelentős támogatáshoz jut a kulturális, építészeti és történelmi örökség védelme, továbbá az öko-, az aktív és a vízi turizmus fejlesztése. A kiemelt fejlesztések 370 új munkahelyet hoznak létre, másfél millióval növelik a látogatók és legalább 47 ezerrel a vendégéjszakák számát szerte az országban.

Forrás: Világgazdaság Online