NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Pénz munkahelymegőrzésre2010. február 8.

Február 26-ig pályázhatnak a legalább 250 főt foglalkoztató nagyvállalkozások speciális és általános képzések támogatására mind a konvergenciarégiókban (Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Alföld, Észak-Magyarország, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl), mind Közép-Magyarországon. Tehát nem árt igyekezni a pályázat elkészítésével és a benyújtással, ha egy cég élni kíván ezzel a lehetőséggel és megfelelni a kiírási feltételeknek.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programja (TÁMOP) keretében meghirdetett két konstrukció a recesszió negatív foglalkoztatási hatásainak ellensúlyozását szolgálja. A TÁMOP-2.3.3.B-09/9 és a TÁMOP-2.3.3.B-09/10 számmal közzétett felhívások célja hosszabb távon az, hogy egyrészt a vállalkozások alkalmazkodó- és versenyképességét növelje, másrészt hozzájáruljon a munkavállalók munkaerő-piaci helyzetének javításához, képzettségi szintjének és az általuk végzett munka hatékonyságának növeléséhez. Rövidebb távon a cél nyilvánvalóan a munkahelyek megőrzése. Ezt szolgálja egyfelől a munkaidő átszervezésével, az alkalmazottak munkában töltött idejének csökkentésével a vállalkozások foglalkoztatási potenciáljának megtartása, illetve a munkavállalók képzésben való részvételének támogatásával a munkanélkülivé válás megelőzése. Az európai uniós támogatással a válság okozta szükséghelyzetben, a munkaidő egy részében a munkavállaló számára ugyanakkor korszerű szakmai ismereteket szerezhet, továbbfejlesztheti készségeit és tudását.

A pályázók két lehetőség közül választhatnak. Az A változat esetén 30–75 százalékos önrészt kell biztosítani, és az öszszes költség legalább 50 százalékát a képzés közvetlen költségeire kell fordítani. Akár önrész nélkül igénybe vehető a támogatás 500 ezer eurónak megfelelő forintösszegig, ha a pályázó a B változatot választja. Itt a képzés idejére jutó bérköltségek támogatására fordítható összegnek az összes költségen belül nincs felső korlátja. Jó hír a pályázni készülők számára az is, hogy mindkét megoldás esetén – ha az útmutatóban foglalt feltételek teljesülnek – lehetőség van a szakképzési hozzájárulás beszámítására az önrészbe.

A konkrét kikötések közé tartozik többek között az, hogy a képzésbe bevont munkavállalók számának képzési projektenként minimálisan el kell érnie a két főt. További elvárás, hogy a munkaszerződésben rögzített munkaidő 20 százalékát, de legalább 96 órát képzésben és a képzéssel kapcsolatos tevékenységekkel kell töltenie a bevont munkavállalónak.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a kiírásban azt ígéri, hogy a támogatási döntésről szóló értesítést a benyújtástól számított legfeljebb 75. napon megkapják a pályázók. A megítélt támogatás 40 százaléka erejéig kapható előleg lehetősége is vonzóvá teszi ezt a kiírást. Ezt a kitöltött igénylőlap kézhezvételétől számított 15 napon belül a közreműködő szervezet átutalja a kedvezményezett bankszámlájára. Amennyiben a képzésben részt vevők tíz százaléka fogyatékkal élő vagy hátrányos helyzetű, akkor egy, ha húsz százaléka, akkor két százalékkal nőhet a támogatási arány, és így tovább. Az elnyerhető támogatás összege 10–600 millió forint. Ugyanakkor fontos kikötés, hogy képzési támogatás esetében a támogatás képzési projektenként nem haladhatja meg a kétmillió eurót.

Forrás: Világgazdaság