NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Kistérségi járóbeteg-szakellátó központ épül Barcson2010. február 11.

A szakellátó központ legfőbb célja, hogy mindenkinek elérhetővé tegye a megfelelő szintű egészségügyi ellátást azokon a településeken is, ahol erre korábban nem volt lehetőség - írta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Az új létesítményre azért van szükség, mert a barcsi kistérségi járóbeteg-szakellátó jelenleg nem tud minden szakterületre kiterjedő gyógyítást nyújtani - olvasható a közleményben, amely szerint az épület állapota elavult, a rendelők nem felelnek meg a szakmai minimumkövetelményeknek,1966-ban történt átadása óta nem volt felújítva.

A csaknem 600 millió forintos uniós támogatással új, teljes körűen akadálymentesített 1800 négyzetméter alapterületű létesítmény épül, amelyben új szolgáltatás lesz az egynapos sebészet és az orvosi ügyelet. Az intézmény földszintjén helyezik majd el a pszichiátriát, a labort, a fül-orr-gégészetet, a belgyógyászatot, a sebészetet, a röntgen- és az ultrahangrészleget. Az emeleten a nőgyógyászat, terhesgondozó, kardiológia, szemészet, gazdasági iroda, teakonyha, öltözők kapnak majd helyet. Tekintettel arra, hogy a kistérségben kórház nem működik, a lakosság jelentős része több mint 20 kilométerre él a legközelebbi kórháztól, az egynapos sebészet keretében megoldható műtéteket itt tervezik ellátni. Az utóbbi hónapokban több településen is megkezdték a kistérségi feladatokat ellátó szakorvosi rendelőintézetek kialakítását.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 2007 és 2013 között összesen 481 milliárd forint fordítható egészségügyi fejlesztésekre - írta közleményében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Forrás: MTI