NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Újabb kistérségi járóbeteg-szakellátó központ kialakítása kezdődhet meg Kapuváron2010. február 12.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a 2007 és 2013 között 481 milliárd forint fordítható egészségügyi fejlesztésekre. A kapuvári járóbeteg-szakellátás fejlesztését több mint 790 millió forinttal támogatja az unió.

Az utóbbi hónapokban több településen is megkezdték a kistérségi feladatokat ellátó szakorvosi rendelőintézetek kialakítását. A szakellátó központok legfőbb célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék a megfelelő szintű egészségügyi ellátást azokon a településeken is, ahol erre korábban nem volt lehetőség.

A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézetben 2007. április 1-jétől a krónikus és rehabilitációs ellátáson kívül az aktív fekvőbeteg szakellátás is megszűnt. A kórház ellátási területe átnyúlik a kistérségen, 39 ezer fő ellátásáért felelős. Az érintett települések földrajzi és a közlekedési viszonyai miatt a járóbeteg szolgáltatások elérhetőségében egyenlőtlenségek vannak.  Egyes szakterületeken a lakosság több mint 50 százaléka távolabbi helyen veszi igénybe a járóbeteg-szakellátást. A jelenlegi intézet építészetileg nem felel meg a mai kor követelményeinek, nem biztosított az akadálymentes környezet sem.

A mai alapkőletétellel olyan szolgáltatások megvalósítása kezdődhet meg, amelyek biztosítják a lakosság lakóhelyéhez közeli, szükségletalapú, modern egészségügyi ellátást, ezzel hozzájárulva az ellátási területen élők egészségi állapotának javításához.

A fejlesztés során bővülnek a fekvőbeteg szakellátást kiváltó egészségügyi szolgáltatások, biztosítottá válik a szükségletekhez igazodó szakmai összetétel és az ehhez szükséges infrastruktúra. Akadálymentesítésére és eszközbeszerzésre is sor kerül. Újra beindul a nappali ellátás, fejlesztik az egynapos sebészeti ellátást, és az otthoni szakápolás tevékenységi köre is bővül.