NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Társadalmi egyeztetésen 3 új ROP pályázat2010. február 12.

Egyeztetési időszak: 2010. február 12. - február 18.

A mai napon az alábbi 3 pályázatot bocsátjuk társadalmi egyeztetésre:

- Ipartelepítés (DAOP- 2010 - 1.1.1./D, DDOP- 2010 - 1.1.1./E, ÉAOP- 2010 - 1.1.1./E, ÉMOP- 2010 - 1.1.1./B, KMOP- 2010 - 1.5.3./B, NYDOP- 2010 - 1.3.1./E)

A komponens célja a régió versenyképességének megőrzése érdekében a régió vonzó befektetési környezetének, infrastrukturális ellátottságának biztosítása. Cél a régió területén többletkapacitás kiépítése, új munkahelyek teremtése. A fentiek alapján jelen pályázati kiírás alapvető célja:

  • A munkahelyteremtést, a működő tőke beáramlását elősegítő, magas szintű infrastruktúrával és magas színvonalú szolgáltatásokkal rendelkező területek kialakítása.
  • A régióban működő, illetve letelepülni kívánó, elsősorban gyártó valamint szolgáltató vállalkozások korszerű telephelyi feltételeinek megteremtése.

A pályázat célja a gazdasági társaságok működési helyszínéül szolgáló infrastruktúra fejlesztésével a vállalkozások üzleti környezetének, s ezáltal közvetve a régiók foglalkoztatási helyzetének a javítása.

- Telephelyfejlesztés (DAOP- 2010 - 1.1.1./E, DDOP- 2010 - 1.1.1./D, ÉAOP- 2010 - 1.1.1./D, ÉMOP- 2010 - 1.1.1./F, KDOP- 2010 - 1.1.1./C, KMOP- 2010 - 1.5.3./C, NYDOP- 2010 - 1.3.1./D)

A pályázat célja a mikro, kis- és középvállalkozások (a továbbiakban KKV-k) működési helyszínéül szolgáló infrastruktúra fejlesztésével a vállalkozások üzleti környezetének, s ezáltal közvetve a régiók foglalkoztatási helyzetének a javítása.

A pályázati kiírás a KKV-k működési helyszínéül szolgáló meglévő, működő telephelyek modernizációját és bővítését, nem megfelelő telephelyeik cseréjét, a telephelyek kihasználtságának növelését kívánja elősegíteni, a KKV-k versenyképességének megőrzése, fokozása érdekében, a foglalkoztatottság megtartása, javítása mellett.

A pályázati kiírás közvetett célja a KKV-k tevékenységének erősítése, a régiós kis- és középvállalkozások tőkeellátottságának növelése, továbbá annak előmozdítása, hogy a telephelyfejlesztéssel járó beruházások hozzájáruljanak a régió foglalkoztatottsági szintjének megtartásához, növeléséhez. 

A pályázati kiírás céljának teljesítéséhez a termelő és/vagy szolgáltató tevékenységüket fejleszteni kívánó vállalkozások meglévő, illetve új telephelyeik kialakításával és fejlesztésével járulnak hozzá.

- Regionális jelentőségű klaszterek közös beruházásainak támogatása, szolgáltatásainak kialakítása és fejlesztése (DAOP- 2010 - 1.2.1.,DDOP- 2010 - 1.1.3., ÉAOP- 2010 - 1.1.2./A, ÉMOP- 2010 - 1.2.1., KDOP- 2010 - 1.2.1., KMOP- 2010 - 1.5.2., NYDOP- 2010 - 1.1.1./A)

A konstrukció célja, hogy:

·         Előmozdítsa a vállalkozások, oktatási és K+F intézmények, valamint helyi gazdasági szereplők közötti, iparági klaszter formában megvalósuló együttműködést. Ezen belül különösen lehetőséget biztosítson a régió kulcságazataiban működő klaszterek versenyképességének jelentős növelésére, egyúttal különbséget téve a

    • húzóágazati, szoros együttműködést felmutató klaszterek („fejlődő klaszterek.”),
    • a még kialakulóban lévő stratégiaivá fejlődő klaszter-kezdeményezések, illetve nem húzóágazatban, de lokális fejlődési csomópontokban már működő vállalati hálózatok között („induló klaszterek”);

·         a térség felsőoktatási intézményei és a klaszter tagjai között egy partneri viszonyon alapuló, hálózati szerveződésű együttműködés jöjjön létre, amely kiszolgálja az adott ágazat gazdasági szereplőinek igényeit és helyi válaszokat ad a gazdaság kihívásaira;

·         fejlődjön és bővüljön a klaszterek szolgáltatási palettája, megteremtődjön az összhang a közös szolgáltatások kínálata és kereslete között;

·         segítse a magas hozzáadott értékű, exportorientált, innovatív tevékenységet folytató klaszter-kezdeményezések és klasztereket a pólus programban definiált akkreditációs követelmények teljesítéséhez szükséges továbbfejlődésben;

·         erősítse a hálózatos és a klaszter együttműködések menedzsment szervezeteinek létrehozását a támogatott projektek keretében;

·         előmozdítsa a közös beruházások megvalósulását, amelyek növelik az adott klaszter tagjainak versenyképességét.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a pályázati kiíráshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat február 18-ig várjuk a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.