NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megújul a Kámoni Arborétum növényzete2010. február 12.

Mintegy 171 millió forint uniós támogatásból 2011 őszére felfrissül a közel 150 éves szombathelyi Kámoni Arborétum növényvilága.

"Hazánk kiemelkedő értékei a gyűjteményes és a történeti kertek, amelyek az ember és a természet viszonyának élő múzeumai. Mostanáig 16 projekt nyert uniós támogatást, 3,2 milliárd forint értékben gyűjteményes növénykertek, védett történeti kertek megőrzésére és helyreállítására. Több projekt esetében a megvalósítás már folyamatban van, rövidesen befejeződnek a munkálatok. További 5 projekt a részletes megvalósítási terv készítésére nyert támogatást mintegy 30 millió forint értékben"- mondta beszédében Haraszthy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium természetvédelmi szakállamtitkára csütörtök délelőtt Szombathelyen, „Az országos védettségű Kámoni Arborétum természeti értékeinek helyreállítása és fejlesztése” című projekt nyitórendezvényén. 

Az országban 22 kiemelt, országos jelentőségű természetvédelmi oltalom alatt álló arborétum, botanikuskert és számos kastélypark, egyéb gyűjteményes kert található. A kertek értékes nemzeti vagyontárgyak és fontos tájelemek, amelyek kulcsszerepet játszanak a veszélyeztetett növényfajok élőhelyen kívüli védelmében, illetve a természetvédelem területén született nemzetközi egyezmények és EU intézkedések végrehajtásában is.

A gyűjteményes kertek nem csupán tudományos kutatásra szolgálnak, hanem részt vesznek ritka, veszélyeztetett növényfajok génkészletének megőrzésében, műemlékek méltó környezetét biztosítják, a látogatók számára élményt, felüdülést jelentenek, a települések mezokörnyezetét előnyösen befolyásolják, a biológiai, természetvédelmi oktatásban, bemutatásban, szemléletformálásban jelentős szerepet töltenek be.

A szombathelyi Kámoni Arborétumot Saághy István hozta létre az 1800-as évek végén. Ekkor mintegy 260 fenyő és 600 lombos fafaj volt az arborétumban. Az arborétumot 1950-ben védett területté nyilvánították, kezelését 1953 óta az Erdészeti Tudományos Intézet látja el. A 25 hektáros területen ma már közel 2500 növényfaj él. A most elnyert mintegy 171 millió forint KEOP támogatásból a közel 150 éves arborétum növényzete frissül fel. A fejlesztés eredményeként a 25 hektáros besűrűsödött kert megtisztul, az értékes növényállomány “levegőhöz” jut. A projekt során 34 ezer négyzetméter területet tisztítanak meg a nemkívánatos, elburjánzott cserjéktől, inváziós fajokat és beteg, erősen sérült fákat távolítanak el. Ezen kívül hétszáz faegyedet telepítenek és 3600 négyzetméter területen cserjéket ültetnek, amellyel a különösen nagy értékű speciális növényanyag pótlása, kiegészítése, rehabilitációja valósul meg.

A munkálatok 2010 tavaszán kezdődnek és várhatóan 2011 őszére érnek véget.  A projekthez szorosan kapcsolódik a Kámoni Arborétum komplex turisztikai célú fejlesztése, melynek során egy látogató- és ökoturisztikai központ épül fel, létrejön egy 5,4 km hosszú tanösvény hálózat, valamint egy 22 km hosszú túraútvonal, amely az arborétumot köti össze a térség látnivalóival.

Forrás: Magyar Televízió Híradó