NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Újabb felhívás kiemelt projekt javaslatok benyújtására a Társadalmi Megújulás Operatív Program 2. prioritásában2010. február 17.

A szakképzés és felnőttképzés rendszeréhez, továbbá a pályaorientációhoz kapcsolódó fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy a képzési kibocsátás igazodjon a folyamatos gazdasági változáshoz, elősegítik a gazdaság munkaerőigényének a kielégítését, segítik a rugalmasság és a foglalkozási mobilitás lehetőségeinek megteremtését a munkavállalók számára. A képzés megújításában érintetteknek eddig nyújtott támogatások újabbakkal egészülnek ki.

A képzési rendszer átfogó, összehangolt fejlesztésének célja, hogy a képzés kibocsátása rugalmasan alkalmazkodjon a munkaerő-piaci kereslethez, ezáltal javuljon a munkaerő alkalmazkodó képessége. A második projektidőszakban - a kialakítást és kipróbálást követően - folytatni kell az országos és tematikus kiterjesztést igénylő fejlesztéseket, illetve be kell fejezni a moduláris képzés bevezetéséhez szükséges fejlesztéseket, meg kell határozni a szakmai képesítéseknek az Országos Képesítési Keretrendszerbe történő illesztéséhez szükséges feladatokat. Az eredményesség mérése rendszerének fejlesztése a TÁMOP 2.2.1 „A szakképzés és a felnőttképzés minőségének és tartalmának fejlesztése” kiemelt projekt keretei között történik, amely magában foglalja az eredményesség mérésének rendszerét is, a hazai és nemzetközi tapasztalatokat (ilyen lehet például az OECD PIAAC) felhasználva tudja megvalósítani azt.

A jól kiépített, az életutat végigkísérő pályaorientációs szolgáltatási rendszer javítja az egyén munkavállalói képességeit, segíti a társadalmi beilleszkedését, ezért a 21. századi társadalmak versenyképessége és kohéziója szempontjából is fontos a mindenki számára elérhető nemzeti rendszer kialakítása. A pályaorientációs rendszer fejlesztése (TÁMOP 2.2.2 A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése kiemelt projekt) választ ad a tudásalapú társadalommal, a befogadó közösséggel kapcsolatos kihívásokra, valamint elősegíti a munkaerő-piaci kereslet és kínálat hatékonyabb egymásra találását. Erősíti az állampolgári és a munkavállalói rugalmasságot és alkalmazkodóképességet.

A projekt célja az ÚMFT első AT időszakában megkezdett fejlesztések folytatása, a piaci információhiányok, az inadekvát pálya- és szakmaválasztások számának csökkentése és a keresletvezérelt szakképzés megteremtése.

A fejlesztési ciklus végére (2013/15) minden pályaválasztás/pályakorrekció előtt álló fiatal és felnőtt, (munkavállaló és munkaadó) számára elérhető és jó minőségű karrier utat támogató rendszert szükséges kialakítani, amely csökkenti az iskolai lemorzsolódást, javítja a munkaerő-piaci beilleszkedést, belépést, segíti az átmenet (munka- tanulás- munka) összes fázisát.

 

Projektjavaslatok jelenleg az alábbi OP-k esetében nyújthatók be:

OP IH Prioritás
TÁMOP HEP IH A TÁMOP 2. prioritáshoz nyújtható be projektjavaslat