NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Az új városközpont alapjait is letették az alapkőletétellel 2010. február 16.

Ünnepélyes keretek között letette a kisteleki Művelődési Központ alapkövét Nagy Sándor polgármester, Balogh László, a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának jelenlétében.

Kisteleken letették az új művelődési ház alapkövét, ami a legnagyobb beruházás lesz, és majd a projekt végére készül el teljesen. Ezzel ünnepélyes keretek között, egy projektnyitó rendezvénnyel indult el az a beruházás-sorozat, amit városközpont-rehabilitációként emlegetnek a városban. Az új kulturális központ két emelet, egy tetőtér beépítésével helyet ad majd a nagy városi rendezvényeknek, de civil közösségeknek, kézműves foglalkozásoknak is helyszíne lesz.

Kistelek a városközpont fejlesztésére még 2008 júniusában beadta a pályázatát. A kétfordulós eljárást követően 2009. december 1-én került sor a Támogatási Szerződés aláírására, melyben pontosan 665.219.024,- forintnyi összeggel járul hozzá az ÚMFT (Új Magyarországi Fejlesztési Terv) a fejlesztésekhez. A beruházás konzorciumi partnerek bevonásával zajlik. Kistelek Város Önkormányzata, mint főpályázó együttműködik a Szent István Király Plébániával és az Aqua Hotel Kft-vel. Ennek oka, hogy a komplex fejlesztés olyan elemeket is takar, melyek nemcsak önkormányzati tulajdonú ingatlanok felújítását, átalakítását, bővítését érintik.

A projekt része többek között művelődési központ bővítése, két irodaház felújítása, a Szent István Park megszépítése, közösségi térré alakítása. Emellett rekonstrukció is zajlik: a polgármesteri hivatal, a könyvtár és a templom homlokzata, valamint ez utóbbi épület tetőszerkezete is felújításra kerül. A fejlesztés a város magjában lévő szökőkút köré koncentrálódik. A környezetében lévő utcákban parkolók kerülnek kialakításra. Ez azért is fontos, mert a legtöbb közintézmény, iskola, óvoda itt helyezkedik el, és jelenleg nehézkes az autóval való megállás. Látványos összekötő híd épül a központban lévő Aqua Hotel és a közvetlen szomszédságában lévő Kisfürdő között. A tervező, a Palánkai Építész Stúdió Kft. modern arculatvilággal dolgozott az új elemeket érintően, ugyanakkor igyekezett harmóniában maradni a meglévő épületek szerkezetével, homlokzatával.

A projektet az építési munkák mellett tartalmilag is meg kívánja támogatni az Önkormányzat, illetve a fejlesztés koordinálására létrejött projekt iroda: ingyenes képzéseket szervez a lakosság körében, és színes programokkal próbálja összekovácsolni az itt élőket, hogy városhoz való kötődésüket erősítse. Kulturális rendezvények, iskolai versenyek, családi napok tarkítják majd a beruházási időszakot. A Közösségi Művelődési Központban a kisteleki ifjúság számára kialakított találkozóponthoz interaktív közösségi portált is létrehoz, mely a kisteleki fiatalok együttlétét, találkozóit segíti szervezni, segít építeni helyi baráti kapcsolataikat, egyéb kötődéseiket – a manapság oly népszerű csatornán keresztül.

Az átfogó építkezés néhány fronton már meg is kezdődött, így például az irodaházak átalakítása, felújítása, a Művelődési Ház helyének tereprendezése. Hamarosan egy teljesen új Szent István tér alakul ki, a második ütemben a templom körüli park is megújul, valamint az új parkolók is megépülnek.

2010 második felében indul a beruházás harmadik üteme: a Polgármesteri Hivatal, és a Könyvtár homlokzat felújítása, valamint a Kossuth utca páratlan oldalán az Egészségügyi Központig egy új járda.

A Szent István templom felújításában a Római Katolikus Egyház a pályázó konzorciumi partner, de a pályázatot a város szakemberei készítették el. Kívül teljesen megújul a templom, ami azt jelenti, hogy a kupola, a torony vakolata, a főhajó tetőszerkezetében jórészt ki kell cserélni a fa szerkezetet, valamint cseréphéjat kap a pala helyett az épület. Nem csak a torony, az egész templom új vakolatot kap, és új bádogozást.

Forrás: Promenád.hu