NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Újabb környezetvédelmi nagyprojekt kapott brüsszeli jóváhagyást2010. február 18.

Az Európai Unió elfogadta a „Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program – hulladéklerakók rekultivációja„ témájú magyar nagyprojektet. A mostani döntéssel immár 17 nagyprojekt kapott brüsszeli igent, mellyel Magyarország az Európai Unióban a legjobbak között teljesít. Az eddig elfogadott nagyberuházások összes támogatási értéke meghaladja a 616 milliárd forintot, teljes beruházási értékük pedig a 891 milliárdot. Ezeken felül további 13 nagyprojekt van túl a kormánydöntésen, amelyek közül 7 már Brüsszelben várja a támogató döntést.

A hazai fejlesztéspolitika sikere, hogy az Európai Unió tagországai között Magyarország folyamatosan az elsők között áll az elfogadott nagyprojektek számát illetően. Ezen felül a tagállamok által megvalósítani tervezett nagyprojekteknek alig 7,5%-a került elfogadásra Uniós szinten, míg Magyarország esetében ez az arány 22%, ami kiemelkedő a tagállamok között. A beruházások azért is kiemelt jelentőségűek, mert a magas színvonalon előkészített nagyberuházások jelentenek többek között választ azokra a kihívásokra, amelyekkel a nemzetközi pénzügyi- és gazdasági válság miatt szembesül az építőipar és a hazai munkaerőpiac

A most elfogadott nagyprojekt összköltsége 8,6 milliárd forint, melyből az unió 5,8 milliárdot finanszíroz. A beruházásnak köszönhetően az érintett településeken élő több százezer ember környezete válik tisztábbá és élhetőbbé.

A nagyprojekt megvalósításával 89 lerakóból 25-öt felszámolnak, a felszedett hulladékot szétválogatják. A szelektálást követően a fémeket értékesítik, a veszélyes hulladékot megfelelő ártalmatlanító helyre szállítják, a maradék hulladékot pedig biztonságos hulladéklerakóba helyezik. A lerakók közül 64-et helyben rekultiválnak, azaz záróréteggel látják el, és lefedik azokat, megakadályozva a szennyezőanyagok esővíz általi bemosódását.

A munkálatok keretében 93 talajvízfigyelő, és 29 gázfigyelő kút kerül telepítésre. Ezzel egy időben – egy másik uniós nagyprojekt keretében – a térségben komplex regionális hulladékgyűjtési rendszert alakítanak ki.

A projekt megvalósulása után olyan európai uniós szinten is korszerűnek számító és fenntartható hulladékgazdálkodási rendszer jön létre, amely minden paraméterében megfelel a magyarországi kötelezettségvállalásoknak. A projekt hosszú évtizedekre megoldja a térség hulladékgazdálkodással kapcsolatos elvárásait, és kezeli a felmerülő környezetvédelmi feladatokat.