NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Európai színvonalú út2010. február 18.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 313 millió forintot fordítottak a Székely–Baktalórántháza összekötő út 14 kilométeres szakaszának felújítására. A munkálatok nyár végén kezdődődtek, és az út a mai napon átadásra került. A magyar mellékúthálózat felújítását az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) teljes körű támogatása teszi lehetővé.

Az igazgatási, egészségügyi, oktatási intézmények és a munkahelyek többsége a kistérségi központokban, a városokban és a megyeszékhelyen található. A közutak rossz állapota nemcsak a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést nehezíti, hanem hátráltatja a gazdaság növekedését is, és rontja a térségben élők jövedelemszerző esélyeit. Ezt a problémát is hivatott enyhíteni az Új Magyarország Fejlesztési Terv regionális operatív programok 2007–2008-as akcióterve. Ennek keretében Magyarország hét statisztikai régiójában összesen 183 útszakasz felújítására nyílik mód 2008–2009 folyamán, 1114 kilométeren, 73 projektben, csaknem 50 milliárd forint ráfordítással.

A mai napon ünnepélyes keretek között adták át szabolcsi térség egyik fontos útját, a Székely–Baktalórántháza összekötő út (4104-es út) 13,45 kilométeres szakaszát. A kivitelező Magyar Aszfalt Kft. a közbeszerzési eljárás lebonyolítását követően nyár elején láthatott munkához: kiszélesítette az utat, szegélyeket épített, megerősítette az aszfaltburkolatot, kitisztította az árkokat és átereszeket, rendbe rakta az útpadkákat. A szakaszon található autóbuszmegállókat most kijavítva, szabványosítva kapja vissza a közösségi közlekedést igénybe vevő nagyközönség.

A felújítás teljes költségét, mintegy 313 millió forintot az Európai Unió állta – mondta el a Magyar Közút szóvivője, Légrádi Veronika. – A megújult útszakaszon csökken a balesetveszély, jelentősen javul az utazási komfort. A rendezett útviszonyok kedvezőbbé teszik a vállalkozások letelepülésének feltételeit és a nagyobb áruforgalom lebonyolítását is, vagyis híven szolgálják az Unió és a Kormány közös célját: az esélyegyenlőség megteremtését a térségi fejlesztések eszközével – hívta fel a figyelmet a szóvivő.

A közvetlenül érintett településeken mintegy nyolcezren laknak, a térségi forgalmat tekintve az érintett lakosság 10 ezer fő. Az út a Székely községen áthaladó régi 4-es számú főutat köti össze a Baktalórántházát érintő 41-es számú főúttal, így észak–déli kapcsolatot biztosít a főutak közötti tranzitforgalom számára. Ennek a funkciónak további jelentősége is van, hiszen Baktalórántháza alatt épül meg a közeljövőben az M3-as autópálya új szakaszának egyik csomópontja. Záhony felől a 4-es számú főúton érkező és Románia felé tartó személy- és teherforgalom szintén Székely és Baktalórántháza érintésével tud továbbközlekedni a csengersimai, illetve a Hajdú-Bihar megyei határátkelőhelyek irányába.

Az Észak-alföldi régióban, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2008–2009 folyamán összesen 20 projekt keretében több mint 270 kilométer mellékutat újítanak fel uniós forrásból.

Forrás: Index Kelet

Székely-Baktalórántháza összekötő út