NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Újabb kistérségi járóbeteg-szakellátó központ kialakítása kezdődhet meg Sellyén2010. február 19.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a 2007 és 2013 között 481 milliárd forint fordítható egészségügyi fejlesztésekre. A sellyei járóbeteg-szakellátás kialakítását közel 900 millió forinttal támogatja az unió.

Az utóbbi hónapokban több településen is megkezdték azoknak a kistérségi feladatokat ellátó szakorvosi rendelőintézetek kialakítását, melyek megvalósításához jelentős támogatást nyújtott az Európai Unió. A szakellátó központok legfőbb célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék a megfelelő szintű egészségügyi ellátást azokon a településeken is, ahol erre korábban nem volt lehetőség.

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében kistérségi járóbeteg-szakellátó központok kialakítására és fejlesztésére összesen 25 milliárd forint keretösszeg állt rendelkezésre, egy-egy fejlesztésre 500-1000 millió forint volt elnyerhető. Ennek a konstrukciónak köszönhetően kezdődhet meg Sellyén a szakellátó kialakítása.

Sellye közel 3050 lelket számláló település Baranya megye délnyugati részén, Szigetvártól 30, Siklóstól 42, Pécstől 45, a Drávától 6 kilométerre fekszik, a Villányt Barccsal összekötő út mentén. A települést gócponti súlya miatt is nevezik az Ormánság fővárosának. A jelenleg is működő Sellye Egészségügyi Központ 57 szakorvosi órával üzemel, éves betegforgalma 19000 eset körül van, a bőrgyógyászat, szülészet-nőgyógyászat, reumatológia és pszichiátria mellett a diagnosztikus alapszakmák, és fizikoterápia van jelen.

A pályázat keretében heti 200 szakorvosi órával működő új szakrendelő kialakítását valósítják meg. Cél a szakellátás szélesebb vertikumának biztosítása, mivel a jelenlegi közfinanszírozott ellátások mennyisége és szakmai összetétele alapján a térség nem tekinthető ellátottnak, nem biztosított a heti 200 szakorvosi órás, az alapvető szakmák tekintetében teljes körű közfinanszírozott járóbeteg-szakellátás. A fejlesztésnek köszönhetően a térségben egy mindenki számára hozzáférhető, heti 200 szakorvosi órát biztosító, modern járóbeteg-szakellátás valósulhat meg.