NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Ötmilliárd forintos fejlesztés az Nyugat-magyarországi Egyetemen2010. február 18.

Csaknem ötmilliárd forintos fejlesztésbe kezd a soproni központú Nyugat-magyarországi Egyetem; a kétéves program egyik célja az intézmény környezettudatos jellegének erősítése.

A Zöld Egyetem nevet viselő program az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg és az oktatói-hallgatói-kutatói terek valamint az info-kommunikációs eszközök fejlesztését célozza. 

Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal vezető minisztere a projektről tartott tegnapi sajtótájékoztatón kifejtette, a határ közelsége miatt a soproniak mindig különösen nyitottak voltak a jobbításra, s most ezzel a felsőoktatásban indított programmal lehetőség van a nyugat-európai felsőoktatáshoz való felzárkózásra is. 

Fodor Tamás, a város polgármestere azt hangsúlyozta, az önkormányzat mindig kiemelten kezeli az egyetem ügyeit, nagyon fontosnak tartják, hogy magas színvonalon folyjék itt az oktatás. Most tovább javulhat az egyetem versenyképessége, az intézmény a kutatási lehetőségek bővülésével nem csak a hallgatók de az oktatók számára is még vonzóbb lehet.

Faragó Sándor rektor, a projekt ismertetésénél kiemelte, a beruházással a régió kutatási, szolgáltatási potenciálját is növelni akarják. A 4,6 milliárdos támogatásból 2,2 milliárdot építésre és felújításra szánnak, Sopronban, Szombathelyen, Mosonmagyaróváron 70 új vagy felújítandó laborra költenek. Győrben a főépület tetőterét építik be. Sopronban egy tudományos központot is kialakítanak, ahol kicsiknek és nagyoknak mutatják majd be a tudomány varázsát, a fővárosi csodák palotájához hasonlóan.

A támogatásból 1,7 milliárd forintot kutatási eszközök beszerzésre fordítanak, a többi pénzből pedig a kommunikációs hálózatot fejlesztenék, mely a karok közötti gyors tapasztalatcserét teszi lehetővé.

Összességében a fejlesztés során 6400 négyzetméteren új létesítmények építését tervezik, 1600 négyzetméteren pedig rekonstrukciót valósítanak meg. A közbeszerzési eljárás jelenleg folyamatban van, a jó idő beköszöntével a tényleges kivitelezési munka is megkezdődhet az egyetemen.

Forrás: Kisalföld Online