NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megnyílt a Debreceni Egyetem Kreatív Iparágak Inkubációs Központja2010. február 19.

A Szilícium Mező koncepció részeként a kreatív infokommunikáció területén működő, három évnél fiatalabb vagy K+F+I tevékenységüket megújító mikro- és kisvállalkozásokat segíti a Debreceni Egyetem 2010. február 19-én átadott, közel 400 millió forint értékű uniós támogatással megvalósult Kreatív Iparágak Inkubációs Központja. Az egyetemi campusba illeszkedő centrum a magas műszaki felszereltséggel rendelkező irodahelyiségek mellett a fejlődéshez szükséges speciális eszközparkot – nagy értékű hardver és szoftver eszközállományt – is biztosítja a beköltöző cégek számára.

Befejeződtek az egyetem egykori angol tanárképző intézetének felújítási munkálatai. Megtörtént a speciális infokommunkációs eszközállomány telepítése is, így a mai napon megnyithatta kapuit a Debreceni Egyetem Kreatív Iparágak Inkubációs Központja. Az Inkubációs Központ a Szilícium Mező kiépítésének egyik központi elemeként, az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 378 millió forint uniós támogatással, és ezt meghaladó összegű önerőből valósult meg. A központ 1197 négyzetméternyi alapterületen biztosítja a kreatív informatika területén működő fiatal vállalkozások fejlődését, elsősorban a 3 évnél fiatalabb cégek infrastrukturális és szolgáltatásoldali támogatásával. E mellett a K+F+I tevékenységüket megújító, 3 évnél régebben működő vállalkozások is bérelhetik a centrum irodáit, eszközeit.

Az épület az informatikai cégek speciális igényeire kifejlesztett infrastruktúrával rendelkezik. Így nagy értékű hardver és szoftver eszközállomány bérelhető, valamint biztosított az épületen belüli és kívüli nagy sávszélességű optikai kábelhálózat is. Az akadálymentesített, korszerű centrum bérlőinek többek között videokonferenciák szervezésére is lehetőségük nyílik. A Debreceni Infopark Nonprofit Közhasznú Kft. által menedzselt projekt szorosan kötődik a Debreceni Egyetem által gesztorált Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez, ami az Észak-alföldi régió informatikai iparágának fejlesztésére, az ágazatban működő cégek és intézmények közötti együttműködési hálózat kiépítésére jött létre. A klaszter és az inkubációs központ létrehozása és fejlesztése, valamint a Szilícium Mező koncepció további stratégiai céljainak megvalósítása segítheti az Észak-alföldi régiót, hogy a Kárpát-medence keleti felének informatikai tudásbázisává váljon.

„A Kreatív Iparágak Inkubációs Központjába beköltöző cégeknek folyamatos szakmai támogatást nyújtanak a Debreceni Egyetem Informatikai Kara, és a már piaci tapasztalattal rendelkező sikeres cégek. Így segítik elő a folyamatos technológiatranszfert. A központ segítséget ad továbbá a megfelelő pályázati források felkutatásához, megrendeléseket közvetít a cégek számára, és a nemzetközi partnerkeresésben is aktívan részt vesz” – ismertette az inkubációs központba beköltöző vállalkozások lehetőségeit Tóth István projektvezető.

DEBRECENI EGYETEM
A Debreceni Egyetem megszakítás nélküli, 472 éves múlttal ma az ország legrégebben, folyamatosan ugyanabban a városban működő felsőoktatási intézménye. 32 ezer hallgatójával és 1500 oktatójával az ország egyik legnagyobb egyeteme, amely 15 karával és 25 doktori iskolájával a legszélesebb képzési és kutatási kínálatot nyújtja.
Az oktatómunka, és különösen a kutatómunka minőségét jelzi, hogy az oktatók közel kétharmada tudományos fokozattal rendelkezik, köztük 26 professzor a Magyar Tudományos Akadémia rendes, vagy levelező tagja.
Ez a kiemelkedő szellemi központ, a hatalmas oktatási és K+F kapacitás egyre jelentősebb hatással van a régió gazdasági és társadalmi fejlődésére és kulturális felemelkedésére. Egyre nagyobb figyelmet fordít a tudásalapú gazdaság és társadalom igényeinek minél hatékonyabb kiszolgálására, a regionális tudásközpont szerepkör betöltésére.