NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Európai út Somberektől Pécsváradig2010. február 19.

Európai uniós finanszírozással, 815 millió forintból újult meg Kelet-Baranyában az 56-os utat a 6-os főúttal összekapcsoló Somberek–Pécsvárad út a Dél-Dunántúli Operatív Program (DDOP) égisze alatt. Az út jelentős átmenő forgalmat szolgál ki, és hat kistelepülés számára teremt európai színvonalú kapcsolódást az országos gyorsforgalmi hálózathoz.

Az igazgatási, egészségügyi, oktatási intézmények és a munkahelyek többsége a kistérségi központokban, a városokban és a megyeszékhelyen található. A közutak rossz állapota nemcsak a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést nehezíti, hanem hátráltatja a gazdaság növekedését is, és rontja a térségben élők jövedelemszerző esélyeit. Ezt a problémát hivatott enyhíteni a regionális operatív programok 2007–2008-as akcióterve. Magyarország hét statisztikai régiójában összesen 183 útszakasz felújítására nyílik mód. A felújítás 73 projekt keretében összesen 1114 kilométert érint, 50 milliárd forint értékben. A felújítások az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretein belül, az úgynevezett területfejlesztés prioritás égisze alatt valósulnak meg, projektgazdájuk a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A Dél-dunántúli régióban összesen öt, ebből Baranya megyében négy projekt keretében újulnak meg a négy és öt számjegyű mellékutak a DDOP keretében. A felújítások több elmaradott térség számára teremtik meg a jobb kapcsolódás lehetőségét az ország gyorsforgalmi úthálózatához.

A műszaki átadással befejeződött az útfelújítás érdemi szakasza Baranya keleti részén, az 5606-os úton. Az 56-os utat a 6-os úttal összekötő út a megye egyik legfontosabb útja. „A kivitelező megerősítette az aszfaltburkolatot, kitisztította az árkokat és átereszeket, kijavította és szabványosította az autóbuszmegállókat, rendezte az útpadkákat” - mondta el a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója, Árki Sándor. A 32,6 kilométer hosszan (összességében 23 km) zajló beavatkozás költségét 815 millió forintot az Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosította, más szóval a felújítás a magyar költségvetést közvetlenül nem terhelte.

Az út menti településeken – Palotabozsokon, Véménden, Fekeden, Lovászhetényben, Sombereken valamint Erdősmecskén – a 6-os és 56-os főutak között mintegy ötezer ember él. „Az út jelentősége várhatóan ugrásszerűen tovább nő az M6-os autópálya megépítésével: ez az út adja az első kapcsolatot az M6-os autópálya számára az 56-os, illetve a 6-os számú főúttal” – említette beszédében dr. Ujhelyi István, államtitkár. Mindezek alapján a forgalom átrendeződése várható, ami az összekötő úton jelentős forgalomnövekedéssel jár.

Mindemellett a helybeliek számos helyi gondtól szabadulnak meg. Friedrichné Fazekas Mária, Palotabozsok polgármestere elmondása szerint a település Véménd felőli részén a házakat folyamatosan elöntötte a víz. Ha rendszeres lesz a karbantartás, a jövőben ettől nem kell tartani. „Ha elkészül a sztráda, és az építési forgalom megszűnik, Palotabozsok csendes, nyugodt település lesz újra” – fejezte ki örömét a település első embere.

Dr. Nyúl István, országgyűlési képviselő Mohács és Pécs jobb megközelíthetőségét hangsúlyozza. „Ha magasabb szintű egészségügyi szolgáltatást akarunk igénybe venni, Mohácsra megyünk. A falugazdász irodája, az okmányiroda, az építési hatóság is ott van. Dolgozni Pécsre, Pécsváradra és Mohácsra járunk. A munkálatok befejeztével csendesebb, biztonságosabb, gyorsabb lesz a közlekedés. Az épülő autópálya melletti településeknek fejlődniük kell!” – mondta el a képviselő.

Térségi elérhetőség javítása az 5606 jelű úton
Az út száma: 5606
Az út neve: Somberek – Pécsvárad összekötő út
A beavatkozás kezdő és végszelvény száma: 0+000 – 32+600 km
A beavatkozás teljes hossza: 23 km
A beavatkozást határoló települések: Somberek, Pécsvárad
A beavatkozás típusa: felújítás
Régió: Dél-Dunántúl
Megye: Baranya megye
Felújítás költsége: 806 054 708 Ft
Támogatási szerződés összege: 815 176 773 Ft
Felújítási munkálatok kezdése: 2009. április 24.

Műszaki átadás:

2009. december 14.

A projekt célja


  • A települések megközelíthetőségének és közlekedésének javítása,
  • a térség felzárkóztatása,
  • az út mentén élők életkörülményeinek javítása,
  • a környezeti ártalmak csökkentése,
  • a közlekedésbiztonság növelése,
  • az utazási idő csökkentése,
  • az utazási kényelem növelése.

A felújítások tartalma

Az 5606 jelű út Baranya megye egyik legfontosabb összekötő útja. Az 56-os számú főutat köti össze a 6-os számú főúttal. Az út jelentősége azonban ugrásszerűen tovább fog nőni az M6-os autópálya megépítésével, mivel az autópálya egyetlen Baranya megyét érintő csomópontja - a bólyi végcsomóponttól eltekintve - Véménd térségében épül meg, a forgalom pedig az 5606 jelű útra terelődik. Így ezen az úton keresztül lesz az első kapcsolata az M6-os autópályának az 56-os, illetve a 6-os számú főutakkal. Ezáltal a forgalom hálózaton való átrendeződése és az összekötő út jelentős forgalomnövekedése várható.

A Dél-dunántúli Operatív Program keretében a projekt azon burkolat felújítási munkálatai valósulnak meg, melyek az autópálya 2010 tavaszán való átadására megteremtik azokat a feltételeket, hogy az összekötő út a jelentkező forgalmat megfelelő színvonalon lebonyolítsa.

A felújítás elemei:


  • útszélesítés,
  • forgalomcsillapító szigetek építése
  • aszfalterősítés,
  • árkok és átereszek tisztítása,
  • autóbuszmegálló helyek kijavítása és szabványosítása,
  • padkarendezés.

A projekt megvalósításában érintettek

Közvetlenül érintettek a projektben szereplő 5606-os út melletti települések lakói, akik a mindennapi munkába járás, iskolába járás, ügyintézés során használják az országos közutat. Közvetve érintettek az utakon áthaladó  közlekedők, az autópályára le- és felhajtó forgalom.

Az útszakasz menti települések lakosságszáma:

Somberek:                1833 fő
Palotabozsok:            1173 fő
Véménd:                   1651 fő
Feked:                        284 fő
Lovászhetény:             326 fő

A projekt megvalósításával a közvetlenül érintett lakosság száma megközelítőleg 5 000 fő. Az összekötő út jelentős átmenő forgalmat is lebonyolít, főként az autópálya kapcsolata révén.

Összes jármű (db) Személygépkocsi (db) Autóbusz (db) Tehergépkocsi (db)
1217 908 31 108