NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Társadalmi egyeztetésen a "Tájgazdálkodást megalapozó vízi infrastruktúra kiépítése (VTT)" - KEOP 2.1.3 pályázat2010. február 23.

Egyeztetési időszak: 2010. feburár 23. - március 10.

A gazdaság, a lakosság, az ökológiai rendszer fenntartása szempontjából egyaránt fontos a vízjárás szélsőségeinek enyhítése és a vízháztartás kiegyenlítése. A Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) komplex program keretében a vízvisszatartást és a visszatartott vizek hasznosítását az ártéri öblözet vízrendszerének rehabilitációjával egybekötött vízvisszatartáson alapuló (un. ártéri) tájgazdálkodási rendszer kialakításával szükséges megvalósítani.

A konstrukció átfogó célja a vízbő időszakok jelenleg szinte teljes mértékben levezetett vízkészleteinek legalább részleges megőrzése, visszatartása a vízhiányos időszakokra, figyelembe véve a VTT tározók megépítése és a jövőben várható működésük által okozott hatásukat.

A kiírás közvetlen célja a Tisza völgyben megvalósuló és tervezett árapasztó tározókhoz, hullámtéri beavatkozásokhoz és befoglaló belvízi öblözetükhöz kapcsolódó, a vízvisszatartást támogató, az ártéri tájgazdálkodást lehetővé tevő vízi infrastruktúra (vízkormányzó létesítmények, csatornák, vápák, műtárgyak, halastavak és vizes élőhelyek) kiépítése, az öblözetekre megfogalmazott tájhasználati tervekhez illeszkedve. A jelzett célterületek táj-rehabilitációs programja az érintett terület ökológiai igényeivel összhangban lévő, a térség adottságaihoz illeszkedő parcella és birtokszerkezet, valamint föld- és területhasználat megvalósítását igényli. Az árteret érintő táj- és vízrendszer rehabilitációs program elindítása a terepszinteknek, a vízáramlás természetes helyének, a talajadottságoknak és a környezetérzékenységnek megfelelő, differenciált táj-, föld- és vízhasználat kialakítását jelenti, amely segíti a kistáji vízkörforgások és vízháztartás rendezését, a vízvisszatartást és –hasznosítást.

A pályázattal megvalósuló beruházások fenntartásához, illetve a gazdálkodási program megvalósulásához az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program alábbi támogatási jogcímei kapcsolódnak: agrár-környezetgazdálkodási program (AKG); nem termelő mezőgazdasági beruházások támogatás; mezőgazdasági illetve nem mezőgazdasági területek erdősítése; agrár-erdészeti rendszerek első létrehozásának támogatása; az öntözés üzemi infrastruktúrájának kialakítása. 

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a pályázati kiíráshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat március 10-ig várjuk a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.