NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Bölcsődétől a gimnáziumig - uniós forrásból, összefogással fejleszti az oktatást a mikrotérség2010. február 24.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 996 millió forint uniós forrást nyert a Bátaszék Város Önkormányzata, melyből a kistérség számos óvodája, egy bölcsődéje, általános iskolája és gimnáziuma újulhat meg.

A ma induló beruházás célja Bátaszék, Alsónyék és Pörböly integrációjával, szakmai együttműködésben Mórágy, Báta és Bátaapáti településekkel egy olyan modern, integrált intézmény kialakítása, amely a bölcsődétől az érettségiig biztosítja a színvonalas nevelést és oktatást. A munkák 9 helyszínen zajlanak majd, 6 szakmai együttműködő kerül bevonásra. A projekt 1200 gyermek számára biztosítja majd a közoktatáshoz való egyenlő esélyű hozzáférést.

A fejlesztés keretében Bátaszéken a Városi Óvoda 3 telephelyét egy épületbe vonják össze, így egy 10 csoportos nevelő intézetet kerül kialakításra. A Perczel úti megüresedő oviba a felújításokat követően a bölcsődések költözhetnek. A Bátaszéki Általános Iskola fűtésének, nyílászáróinak, iskolakonyhájának rekonstrukciójára is sor kerül. Az új épületszárnyban kap majd helyet az aula, az általános-, ének-zenei-, egyéni, és csoportos tanítást szolgáló tantermek, a humán szaktanterem és a könyvtár. A fejlesztés különösen indokolt az intézmény mikrotérségi központi szerepében rejlő lehetőségek miatt.  A gimnázium modern fűtési rendszert kap, és kicserélik az elavult nyílászárókat. A régi tornaterem helyén osztálytermet és előadótermet alakítanak ki, az épületbővítéssel 200-250 fő befogadására alkalmas térrel nő a alapterület.

A pörbölyi óvoda jelenlegi épülete bővítésre és felújításra szorul. Az átalakított óvodarész csoportszobát, gyermeköltözőt és mosdót, elkülönítő- és egyéni fejlesztő szobát, nevelői szobát, felnőtt vizesblokkot kap majd a tervek szerint. Sor kerül az épület tetőfelújítására, hőszigetelésére, a burkolatok felújítására, de a főzőkonyha rekonstrukciójára is.

Alsónyéken az ovisok egyéni fejlesztő helyiségeket és új mosdót kapnak, de hamarosan külön bejáratú melegítő konyha, mosogató, hulladéktároló segíti az őket nevelő felnőttek munkáját. A beruházás során megvalósul a nyílászárók cseréje, a tető, a padlóburkolatok, víz-, gáz-, elektromos ellátás felújítása.

A felújításokkal egy időben mindegyik intézményben akadálymenetesítenek, illetve tovább folytatják a környezetvédelemre történő nevelést is. Eddig is szelektíven gyűjtötték a hulladékot és az elemeket, de az iskolában a mostani beruházás végeztével már a melegvizet is környezetbarát technológiával, napkollektorok segítségével állítják elő.