NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Vita az új gazdasági stratégiáról2010. február 24.

Minden jel szerint széleskörű konszenzus alakult ki az EU vezetőinek körében a leendő uniós gazdasági stratégia prioritásairól és irányításáról.

Az Európai Tanács elnöke úgy látja, hogy széles körű konszenzust élvezett az EU-tagállamok vezetőinek körében az a két előterjesztés, amely az Európai Unió új, tízéves gazdasági stratégiájának tartalmi és formai kérdéseire koncentrált.

Az előbbire vonatkozó elképzeléseket José Manuel Barroso bizottsági elnök ismertette, a stratégia irányításáról szóló vitaindítót pedig Herman Van Rompuy tartotta.  

Az Európai Tanács elnöke szükségesnek nevezte a szerkezeti reformokat, és közölte, hogy nem az a kérdés, hogy mit kell tenni, hanem az, hogy hogyan. Van Rompuy elégedetten nyugtázta, hogy az Európai Tanács tagjai véleménye szerint nagy ambíciókról tettek tanúbizonyságot és készek vezető szerepet játszani a stratégia megvalósításában.

 Az EiT-elnök kiemelte, hogy az új gazdasági program korlátozott számú konkrét célt tűz majd ki és a tagállamok eltérő adottságaihoz alkalmazkodva differenciált megközelítést alkalmaz. Nagyobb hangsúlyt fektet majd a tagállami vállalások ellenőrzésére, ám a teljesítést szankciók helyett inkább ösztönzők révén kívánja elősegíteni.  

Barroso – aki a majdani stratégia tartalmi kérdéseivel foglalkozott – ugyancsak üdvözölte a tagállamok támogatását. Barosso elmondta, hogy a növekedésnek három fő motorja lesz a jövőben: az innováció, a tudás alapú társadalom és az alacsony szénkibocsátású gazdaság.

Hozzátette, hogy az Európai Bizottság március elején terjeszti elő a stratégia prioritásaira és tartalmi elemeire vonatkozó konkrét javaslatait, amelyet ezt követően március végi ülésükön hagynak jóvá az állam- és kormányfők. Az úgynevezett egységes iránymutatások elfogadása pedig a júniusi csúcs feladata lesz, amelyet követően év végére elkészülhetnek a stratégia végrehajtását célzó nemzeti programok. Barroso szerint az EU-nak egy új gazdasági modell kiépítésével párhuzamosan kell kilábalnia a válságból.