NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

„Beindító” Fővárosi Roma Gyakornoki Ösztöndíj 2010. február 24.

A „Beindító” Fővárosi Roma Gyakornoki Ösztöndíj azért jött létre, hogy segítse a tanult roma fiatalok életpályájának elindítását. A projekt során 35 roma kapott esélyt a Fővárosi Önkormányzat befogadó szemléletű intézményeiben szakmai tapasztalatszerzésre.

A projekt az EGT, a Norvég Finanszírozási Mechanizmus és a Fővárosi Önkormányzat támogatásával jött létre a Budapest Esély Nonprofit Kft. és partnerei szervezésében. A projekt konkrét célja az érettségizett vagy diplomás romák 6 hónapos gyakornoki foglalkoztatása volt. A gyakornokság alatt az ösztöndíjasok keresetpótló ösztöndíjban részesültek. A sajtótájékoztató során a projekt eredményeit és perspektíváit mutatják be a projekt résztvevők.

Bár a Budapesten élők helyzete előnyösebb az országos átlagnál, a roma kisebbséghez tartozók foglalkoztatási esélyei nagyban elmaradnak a népesség egészétől. Különösen rossz helyzetben vannak a roma fiatalok és a nők. A roma népességben egyre inkább megfigyelhető a képzettség növekedése, a tanulás és bizonyítvány felértékelődése különösen a többgenerációs, városi családok körében. A fiatalok a képzettség megszerzése után azonban újabb nehézségekkel szembesülnek. Egyrészt pályakezdőként, munkatapasztalat hiányában nem szívesen alkalmazzák őket, másrészt roma identitásuk sok munkáltatóban még mindig ellenérzéseket vált ki.

A Magyar Kormány és a támogató alapok roma fiataloknak szánt oktatási ösztöndíjának célja, hogy segítsen ezen a helyzeten.

A gyakornoki idő alatt az ösztöndíjasok képzettségüknek, kompetenciájuknak megfelelő munkakörben kaptak lehetőséget a munkatapasztalat szerzésre. A program során megismerkedhettek hivatásukkal, megismerhették a közfeladatokat ellátó szervezetek életét, működését, illetve az intézményes keretek közt működő közszolgálat során munkatapasztalatot szereztek az államigazgatás szabályai közt szervezhető szolgáltatásokról is. A szervezet jobb megismerését, a munkahelyi integrációt patrónus is segítette. A patrónus olyan munkatárs, aki az adott szakmában több éves munkatapasztalattal rendelkezik a befogadó szervezetnél, és aktívan segíti az újonnan érkező fiatalt a beilleszkedésben. A fiatalokat tréningek és egyéni coaching is segítették pályájuk elindításában.