NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Kiemelt jelentőségűek a Balaton környéki fejlesztések2010. február 24.

Az NFÜ továbbra is partnerséget ajánl a fejlesztésekben érdekelt szervezetek számára.

A Balatoni Fejlesztési Tanács (BFT) 2010. február 19-i ülésén a testület elnöke és a jelen lévő hozzászólók egyes sajtóhírek szerint olyan valótlan állításokat és következtetéseket fogalmaztak meg, melyekkel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) nem tud, és nem is kíván azonosulni. A Tanács elnöke olyan kijelentésekre ragadtatta magát, melyek egyértelműen a valós tények, valamint a támogatási rendszer alapvető szabályainak ismerete hiányában fogalmazódhattak meg. Az NFÜ-re általánosan tett kijelentéseket - amelyek több mint 400 köztisztviselő tisztességét és esküjéhez való hűségét kérdőjelezik meg - az NFÜ valamennyi dolgozója nevében visszautasítja az NFÜ elnöke.

Azért is érthetetlenek számunkra az elhangzott kijelentések, mert véleményünk szerint eddig a BFT és az NFÜ között kialakult kapcsolat egyértelműen partnerségi volt. A Tanács elnöke korábbi nyilatkozataiban többször is kiemelte a Balaton-fejlesztési Program jelentőségét, és az NFÜ által e célra elkülönített 20 milliárd forintnyi uniós forrás szerepét.
Ezért is sajnálatos az olyan nyilatkozat részéről, mely arra enged következtetni, hogy a Tanács elnöke nincs tisztában a támogatások döntéshozatali rendszerével és egyes szereplők feladatkörével sem. Ugyanis a kijelentésekkel ellentétben nem a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség dönt az egyes pályázati kiírásokra beérkezett fejlesztési projektekről, hanem egy különböző szervezetek – köztük a régiók és a fejlesztési tanácsok – által delegált tagokból álló, hét tagú szakértői bizottság. Ennek a grémiumnak csupán egy szereplője az NFÜ. Az Ügynökség az eddigiekben mindig a Bíráló Bizottság által tett javaslatokat fogadta el, attól nem tért el.

A szintén kritizált pályázati folyamatról érdemes tudni, hogy a kiírás előtt álló pályázatok előzetes társadalmi egyeztetésre kerülnek, ahol bárki megteheti jobbító szándékú észrevételét. Nincs ez másként a Balaton Kiemelt Üdülőkörzetben megjelentetett pályázatok esetében sem, ám ilyen észrevétel a kiírásokkal kapcsolatban nem érkezett. Nem tudjuk elfogadni tehát azokat a kritikákat, melyek szerint az NFÜ a kiírásokban teljesíthetetlen feltételeket, vállalásokat fogalmazott volna meg a pályázók felé.

A sajtóban idézett polgármesterek megjegyzésével szemben számos Balaton melletti település mind a Nemzeti Fejlesztési Tervben, mind az Új Magyarország Fejlesztési Tervben több sikeres projekt gazdája, több tízmilliárdos nagyságrendű támogatás elnyerésével az európai uniós pályázatok eredményes résztvevői. Ezen települések fejlődésében meghatározó szerepet játszanak a megítélt uniós pályázatok. A balatoni régió településeinek, önkormányzatainak és vállalkozóinak uniós forrásból való részesedése tényadatokkal igazolhatóan visszatükrözi a régiónak az ország gazdasági életében játszott kiemelkedő jelentőségét. Balatonfüred például egyike a legmagasabb egy főre jutó támogatásban részesülő településeknek az egész országban, úgy, hogy 2004 óta számos pályázata kapott különféle eu-s forrásokból támogatást.

A szintén bíráló szavakkal illetett ÚMFT gyorsaságával illetve a „választások előtti kivárással” kapcsolatosan két adatból lehet lényeges következtetéseket levonni. A 7+2 éves futamidejű program összes forrásának több mint 50 %-áról született már meg a támogatási döntés az eddig eltelt 3 év alatt, ami a legjobbak között szerepel az európai teljesítmények között. Másrészről a 2010. eddig eltelt idejében az ÚMFT előrehaladását számszerűsítő mutatók több mint 10%-kal haladják meg a 2009 végéig, 3 év alatt elért előrehaladási mutatókat. Azaz ebben a másfél hónapban átlagosan annyi pályázatot dolgozott fel az intézményi rendszer, mint az előző 3 évben átlagosan 3,6 hónap alatt.

A fejlesztéspolitikai intézményrendszer az eddigiekhez hasonlóan továbbra is partnerséget ajánl az Európai Unió által biztosított források felhasználását eredményesebbé tevő indítványok, személyek és szervezetek felé. Reméljük, hogy a Balaton környéki fejlesztésekben érintett és érdekelt önkormányzatok, szervezetek és személyek továbbra is készen állnak a konstruktív párbeszédre.