NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Javaslatatok az új stratégia irányítására2010. február 24.

Herman Van Rompuy szerint az euróövezetben mostanában történt negatívumok rávilágítanak a gazdasági kormányzás megerősítésének szükségességére.

Az elnök rámutat, hogy az Európai Tanács tagjainak nem csak kormányaik gazdasági stratégiájáért kell felelősséget viselniük, hanem – gazdaságaik egymástól való függése miatt – az EU stratégiájáért is.  

Van Rompuy szerint a Lisszaboni program három nagy hiányosságát kell kiküszöbölnie az új stratégiának. Először is a 2000-ben útjára indított és 2005-ben módosított program 24 iránymutatásával és számszerűsített céljaival nem volt eléggé fókuszált. További problémát jelentett, hogy ugyanazt a megközelítést alkalmazta mindenki számára. Végül pedig számonkérés és ösztönzők híján gyenge volt a végrehajtása.  

Az új stratégiának először is korlátozott számú prioritási célt kell kitűznie. Emellett az elsődleges célokat külön, egyéni uniós és nemzeti programokra kell lefordítani. Mivel az egyes tagállamok eltérő kiinduló pozícióban vannak, a közös uniós célokat differenciált nemzeti célokra kell lefordítani.

A Bizottság emellett egy EU-programot ad majd át a Tanácsnak, amely azt részletezi majd, hogy az uniós politikák miként tudnak közvetlenül hozzájárulni a célok eléréséhez és az EU-szerte létező akadályok lebontásához.

Harmadsorban, Van Rompuy szerint a céloknak és programoknak hatékonynak kell lenniük. Ennek érdekében EU-eszközöket kell alkalmazni ösztönzőként.  

Az elnök véleménye szerint, azok az országok, amelyek lelkiismeretesen végrehajtják a reformprogramot, forrásokhoz jutnának a kutatási keretprogramból, vagy a Strukturális Alapokból és a Kohéziós Alapból, továbbá hozzáférést kapnának az Európai Beruházási Bank kölcsöneihez. A teljesítést éber figyelemmel kísérnék és az ellenőrzést is fokoznák. E célból a Bizottság és más tagállamok szakértői külön missziók keretében vennék górcső alá a nemzeti programok végrehajtását.