NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A jövő óvodája Sápon2010. február 25.

Sikerrel pályázott Kaba önkormányzata a Kabai Napközi Otthonos Óvoda Sápi Tagintézményének bővítésére, a meglévő épület komplex akadálymentesítésére, eszközbeszerzésére és felújítására. A teljes beruházás mintegy 180 millió forintba kerül, ebből 170 millió uniós, a maradék önkormányzati önerős forrás.

Mint azt Karacs Imre polgármester a projektindító rendezvényen elmondta, a nehéz gazdasági helyzet ellenére Sáp utóbbi két ciklusának második uniós fejlesztésére kerül sor. Az idei tanév szeptemberétől a Támasz Szociális Központba költöztetett óvodások augusztus végén vehetik birtokba azt az európai uniós elvárásoknak megfelelően felújított óvodát, mely a jövő nemzedékének épül.
 
Véghné Balogh Éva tagintézmény-vezető pedagógiai, szakmai szempontból mutatott rá a közel 40 éves régi óvodaépület felújításának szükségességére. Ötven férőhelyre hatvan gyermeket vesznek fel a túlzsúfolt óvodába, ugyanis törvény írja elő a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek óvodai foglalkoztatását.
 
Az is tudvalévő, hogy meghatározó szerepe van a későbbi felnőtt életében az első 3-4 évnek. Ám a személyi feltételek megléte mellett nagyon fontos az óvodai körülmények javítása is – taglalta az óvónő.

A komplex felújítás során három csoportszoba lesz, saját öltözővel és vizes blokkal, de lesz logopédiai, fejlesztő szoba, továbbá a beteg gyermekeket is el tudják különíteni. Régi vágyuk teljesül azzal is, hogy a gyermekek szabad mozgását nagyobb területen teszik lehetővé, modern udvari játékokkal. Az óvoda felújításával a település bízik jövőjében, ezt támasztja alá a mostani beruházás megkezdése – húzta alá Véghné. Kialakítanak még egy 200 adagos konyhát is, mely nemcsak az óvodások ellátását oldja meg, hanem a falu közétkeztetését is.
 
Csontos János országgyűlési képviselő szerint a felújított óvodában ezután nem érezhetik magukat hátrányban a sápi gyerekek városi társaik mögött. Az óvodások a jelenlévő testületi tagoknak és intézményvezetőknek farsangi műsorral kedveskedtek.

Forrás: Debrecen Online