NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Új városközpont épül Rákosmentén2010. február 25.

Új városközpont épül Rákosmentén mintegy másfél milliárd forintos beruházásból – jelentette be a XVII. kerület polgármestere a márciusban induló és októberre befejeződő, uniós finanszírozású projekt támogatási szerződésének ünnepélyes aláírásakor csütörtökön Budapesten.

Riz Levente, a kilenc településrészt (Akadémiaújtelep, Rákoscsaba, Rákoscsaba-Újtelep, Rákoshegy, Rákoskeresztúr, Rákoskert, Rákosliget, Madárdomb, Régiakadémiatelep) magában foglaló kerület polgármestere elmondta: az 1,6 milliárd forint összértékű beruházás keretében a régi buszpályaudvar helyén új főtér épül nagy zöldfelülettel, multifunkciós épületekkel, különleges fényjátékot biztosító szökőkúttal.

Akadálymentessé teszik a polgármesteri hivatalt, korszerűsítik az épületet; liftet építenek, kicserélik az ablakokat. A kerületi Fuchs-kastély kertjét közösségi térré alakítják át, itt éttermet és irodaépület is létrehoznak. A Szent Kereszt téren, a templom előtt a pavilonokat lebontják, parkosított közteret hoznak létre, a balesetek elkerülése érdekében a lámpás gyalogátkelőhelyet ide helyezik át - sorolta a feladatokat a polgármester.

A városrész vezetője úgy fogalmazott: Rákosmente városközpontjának arculata 30 éve változatlan, ezért a XXI. századnak megfelelő, modern kertváros és városkép kialakítása a céljuk. A projekthez 963 millió forint támogatást nyertek el, a teljes beruházás további költségeit az önkormányzat önrészként adja hozzá - tette hozzá. A támogatási szerződés aláírásakor bemutatták a megvalósítási látványterveket.

Steiner Pál, a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács (KMRFT) elnöke elmondta: a sikeres pályázat eredményeként nyolc budapesti kerület újíthatja meg központját, mintegy 7 milliárd forint uniós támogatásból. A városrészek a települési központok fejlesztésére, funkcionálisan sokrétű korszerűsítésére nyertek uniós pályázaton átlagosan 900 millió forintot.

A Közép-Magyarországi Operatív Program keretében kiírt pályázaton a II., a IV., a VII., a VIII., a XII., a XVI., a XVII. és a XIX. kerület nyert el fejlesztési támogatást. A kerületi önkormányzatok 500 millió és 1,5 milliárd forint közötti összegekre pályázhattak.

Forrás: Metropol.hu