NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megújuló települések az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében2010. március 1.

Február utolsó hetében írták alá három közép-magyarországi város és településrész funkcióbővítő fejlesztéséről szóló támogatási szerződését. Vác és Érd városa, valamint Rákosmente részesül ez úttal a regionális programok forrásaiból.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 2007-2013 között 270 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre a települések fejlesztésére.

A váci „Főutca-Főtérprogram” első üteme során többek között a közvilágítás fejlesztésére kerül sor kandeláberek, falikarok, süllyesztett lámpatestek alkalmazásával. A növénytelepítési és támfalépítési munkálatok mellett tömbkő lépcső épül, valamint információs tábla, padok, székek kerülnek elhelyezésre, megújul a térburkolat is. A közel 700 millió forintos uniós támogatással létrejövő fejlesztés keretében infrastruktúrafejlesztésre is sor kerül. Bővül az elektromos hálózat, korszerűbb lesz a csapadékelvezetési rendszer, valamint a vízi közmű, a telefonhálózat és a kábeltelevízió hálózat felújítása is megvalósul. Örökségvédelmi szempontok is érvényesülnek a városrehabailitáció során; többek között a Révkapu és a hozzá kapcsolódó városfal régészeti munkálataira kerül sor. A Fürdő utcában két önkormányzati tulajdonban lévő, de egyéni kisvállalkozások által üzemeltett gazdasági egység külső homlokzata kerül felújításra. A Sörházon a nyílászárók és a fűtésrendszer felújítása valósul meg, valamint új rendezvényterem és új kazánház kerül kialakításra. Összesen 100 négyzetméter pergola épül a vendéglátóhelyhez, és a vizes blokkot is akadálymentessé teszik.

A „Térnyerő – Újítsuk meg együtt Keresztúr köztereit” elnevezésű fejlesztés keretében Rákosmente Kerületközpont fejlesztésére kerül sor. A 936 millió forintos uniós támogatással megvalósuló projekt során reprezentatív, akadálymentes főtér kialakítása történik meg a buszpályaudvar helyén, gazdag növénytelepítés, víz architektúra segítségével. A téren internet hozzáférés, infopont és nyilvános illemhely is kialakításra kerül. A főtérrel szemben, a Pesti út és Ferihegyi út csomópontjában térburkolat és járda épül. A Polgármesteri Hivatal szomszédságában található, helyi védettség alatt álló Fuchs kastély kertjének esztétikai javítása is megvalósul. Mindezeken túl a Pesti út északi oldalának zöldfelületi és infrastruktúra-fejlesztése, a Polgármesteri Hivatal akadálymentesítése és energetikai korszerűsítése, a Szent Kereszt templom előtti köztér kertépítészeti felújítása és közösségi térré alakítása, valamint a közvilágítás-korszerűsítése is megtörténik a fejlesztésnek köszönhetően.

Érd városában a városközponti terület attraktivitásának, valamint funkcionális működésének fejlesztése valósulhat meg több mint 832 millió forint uniós támogatással. A projekt során többek között a Magyar Földrajzi Múzeum funkcióbővítő rehabilitációja valósul meg, az átadás után időszakos kiállítás nyílik. Forgalomcsillapított övezet alakul a Felső és Alsó utcában, melynek során az akadálymentes közlekedés feltételei is megteremtődnek. Gyalogos zóna kialakítására és közműfejlesztésre is sor kerül a városban. A Gesztelyi-házban az épület rekonstrukciójával a teljes földszint és tetőtér is megújul, az épület földszintjének déli felén, a teljes tetőtéren kiállítótér, valamint az épület földszintjén művészeti kávéház kerül kialakításra. A Gesztelyi-ház átadása alkalmából a helyi művészek alkotásaiból rendeznek majd kiállítást. A főtér ünnepélyes átadása során rendezvények, koncertek erősítik a helyi kötődést. Lakossági és gazdasági fórumok szervezésére, rajzpályázat, helyismereti vetélkedő, sportesemények, családi programok, valamint buszos városnézés megszervezésére is sor kerül.