NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Fokozta hitelkihelyezését az Európai Beruházási Bank2010. március 1.

Az Európai Beruházási Bank tavaly egy év alatt több mint 20 milliárd euróval növelte hitelkihelyezését.

A spekuláció letörésének leghatásosabb eszköze, ha Görögország végrehajtja a bejelentett intézkedéseket – jelentette ki Philippe Maystadt, az Európai Beruházási Bank elnöke, aki azt is elmondta, hogy a bank tavaly egy év alatt több mint 20 milliárd euróval növelte hitelkihelyezését.

„A leghatásosabb módszer a spekuláció letörésére az, ha a görög kormány rendet tesz a saját háza táján” – közölte egy újságírói kérdésre válaszolva Philippe Maystadt, az Európai Beruházási Bank (EIB) elnöke. Maystadt szerint most az a legfontosabb, hogy Athén teljesítse a bejelentett intézkedéseket, hiszen ez a legjobb módja a piacok megnyugtatásának. Megismételte az Európai Tanács februári nyilatkozatát, miszerint a tagállamok készek „határozott és összehangolt” módon Görögország segítségére sietni, amennyiben ez szükségessé válna. Ezzel együtt reményének adott hangot, hogy erre nem lesz szükség.
Az EIB elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy az EU bankjának alapszabálya nem ad lehetőséget arra, hogy mentőövet dobjon egy pénzügyi nehézségekkel küszködő tagállamnak. Közvetve azonban, konkrét befektetési projektek finanszírozásával ugyanakkor könnyíthet az EU-tagok finanszírozási problémáin, ahogy azt tavaly az ugyancsak turbulens időszakon átmenő Magyarországgal, Lettországgal és Romániával is tette, többek között úgy, hogy a strukturális alapok esetében magára vállalta a nemzeti társfinanszírozás egy részét vagy egészét.

Maystadt szerint a luxembourgi székhelyű pénzintézet – amely rendkívül kedvező feltételek között juthat kölcsönökhöz a tőkepiacokon – tavaly megfelelt azzal a vele szemben támasztott elvárásnak, hogy fokozza hitelezési tevékenységét a gazdasági és pénzügyi válság hatásainak enyhítése érdekében. Az EIB ennek jeleként 2009-ben soha nem látott nagyságú kölcsönt, összesen 79 milliárd eurót nyújtott, ennek jelentős részét (több mint 70 milliárd eurót) az EU-tagállamokban.

Maystadt emlékeztetett rá, hogy az állam- és kormányfők 2008 decemberében kérték fel a bankot arra, hogy jelentős mértékben növelje pénzkihelyezését a reálgazdaságnak.

Az Európai Beruházási Bank két év alatt 21 milliárd eurót folyósított a kis- és középvállalkozásoknak szerte az Unióban, ami legelső prioritásának számított. A bank ezentúl látványosan növelte a klímavédelmi erőfeszítésekhez nyújtott hiteleit (főleg a megújuló energiák elterjedését támogatandó), és az EU legszegényebb, úgynevezett konvergencia-régióinak is 29 milliárd eurót kölcsönt nyújtott, csak 2009-ben. Philippe Maystadt szerint ez egy főre jutó támogatás alapján 2009-ben az észtek, a litvánok, a portugálok és a szlovének kapták a legtöbb hitelt.