NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Újabb környezetvédelmi nagyprojekt megvalósítása kezdődhet meg a Tápióságban2010. március 2.

Március 1-jén aláírták a „Tápió menti régió szennyvíz elvezetése és szennyvíz tisztítása” című európai uniós nagyprojekt támogatási szerződését.

Immár 17 nagyprojekt kapott brüsszeli igent, mellyel Magyarország az Európai Unióban a legjobbak között teljesít. Az eddig elfogadott nagyberuházások összes támogatási értéke meghaladja a 616 milliárd forintot, teljes beruházási értékük pedig a 891 milliárdot. Ezeken felül további 13 nagyprojekt van túl a kormánydöntésen, amelyek közül 7 már Brüsszelben várja a támogató döntést.

A hazai fejlesztéspolitika sikere, hogy az Európai Unió tagországai között Magyarország folyamatosan az elsők között áll az elfogadott nagyprojektek számát illetően. Ezen felül a tagállamok által megvalósítani tervezett nagyprojekteknek alig 7,5%-a került elfogadásra Uniós szinten, míg Magyarország esetében ez az arány 22%, ami kiemelkedő a tagállamok között. A beruházások azért is kiemelt jelentőségűek, mert a magas színvonalon előkészített nagyberuházások jelentenek többek között választ azokra a kihívásokra, amelyekkel a nemzetközi pénzügyi- és gazdasági válság miatt szembesül az építőipar és a hazai munkaerőpiac

A Tápiómenti beruházás összköltsége mintegy 29 milliárd forint, amelyhez az unió több mint 24 milliárd forint támogatást nyújt. Ezzel a döntéssel együtt eddig több mint 182 milliárd forintnyi uniós támogatást kért Magyarország 17 környezetvédelmi nagyprojektre, és ha megvalósulnak ezek a fejlesztések, akkor az összesen 251 milliárdnyi beruházást jelent majd.

A régióban az egyedi szennyvízelhelyezést szolgáló helyi, zárt rendszerű szennyvízgyűjtők jelentős része (közel kétharmada) szakszerűtlen módon létesült. Ezért ha a Tápió-vidék jelentős részén a szennyvízkezelés továbbra is megoldatlan maradna, ez veszélyeztetné a felszíni és felszín alatti vizeket, valamint a nemzetközi és hazai jelentőségű természetvédelmi területek állapotában visszafordíthatatlan folyamatok indulhatnának be.

A beruházás célja tehát a közműves szennyvízelvezetést és szennyvizek tisztítását szolgáló létesítmények kiépítése, nem utolsó sorban pedig környezetvédelmi célok megvalósítása. A projekt nagy területi kiterjedésű, az érintett településeken mintegy 80 ezer lakost érint közvetlenül a beruházás, vagyis ennyi ember életminőségét javítja közvetlenül a megvalósuló projekt.

A beruházás megvalósulása által a térségben több szennyvíztisztító telep és komposzttelep létesül, minden településen megfelelő szennyvízgyűjtő-hálózat épül ki, átépül és kibővül a tápiószentmártoni tisztítómű, illetve bővül a nagykátai telep is. Három kisrégió szennyvíztisztító telepe (Szentlőrinckáta, Sülysáp, Tápiószele) épül meg, így biztosítva a 20 településen napi átlagban keletkező, mintegy 8.100 köbméter szennyvíz kezelését. Belterületi csatornahálózat és regionális vezetékek épülnek, megvalósul 18 érintett település csatornázása.

A fejlesztésnek köszönhetően az érintett településeken a talaj és a talajvíz szennyezése, valamint az ebből eredő megbetegedési kockázat csökken, és a Tápió mentén élők az árvíz által okozott károkkal szemben is nagyobb védettséget élveznek majd.