NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Álomiskola a kisvárosban2010. március 4.

Felavatták tegnap a felújított és kibővített iskolakomplexumot a Pécs melletti kisvárosban, Kozármislenyben ahol országosan is példaértékű fejlesztést hajtottak végre.

– Kétéves áldozatos munka gyümölcse érett be a mostani ünnepélyes átadással, amelyért nagyon sok mindenkinek tartozunk köszönettel, leginkább talán az itt dolgozó tanároknak és az idejáró diákoknak a türelmükért, amellyel viselték a felújítással természetszerűleg együtt járó kellemetlenségeket is – jelentette ki tegnap Völgyesi Gyula, Kozármisleny polgármestere.

Elkészültek ugyanis a Janikovszky Éva Általános Művelődési Központ felújításával és bővítésével, ahol ténylegesen valamivel több mint másfél éven át tartottak a munkálatok. A fejlesztéshez az önkormányzat a DDOP-kiírásán szerepelt sikerrel, 692 millió forintot nyert el az uniós társfinanszírozású projektre, amely összesen több mint 760 millió forintos beruházást jelentett a kisvárosban.

A polgármester az átadón hangsúlyozta, hogy ezzel az ünnepséggel csak ezt az egy fejlesztést zárták le, Kozármisleny a továbbiakban is csak ebben látja a fennmaradás és az előrelépés biztosítékát, így ebben az esztendőben is több jelentős, köztük saját erős programot valósítanak meg. Hozzátette: ez a mostani esemény is tanúsítja, Kozármislenyben nagy hangsúlyt fektetnek a helyi ifjúságpolitikára, az iskolai, óvodai, bölcsődei fejlesztésre, ezzel is elősegítve hogy helyben tartsák a gyermekeket.

A Janikovszky Éva ÁMK-ban új óvodai és iskolai termeket, számítógépes és rendezvénytermet, egy külső tantermet építettek, felújították a meglévő épületrendszert továbbá a bölcsőde tetőterét is beépítették. Korszerűsítették a fűtési rendszert, és a vizesblokkokat is felújították. A mislenyi iskolában két év alatt valamivel több mint háromszázról mintegy ötszázra emelkedett a tanulók létszáma, köszönhetően egyebek mellett annak, hogy kiemelt hangsúllyal kezelik a sportot, az idegen nyelveket, a képességalapú fejlesztést, és – 1996 óta, együttműködve egy civil szervezettel – a művészeti nevelést.

Uniós milliárdokat osztottak ki a megye oktatására
Baranyai sikertörténetként is értékelhető az az aktivitás és pályázati eredményesség, amelynek segítségével a megye iskolái, óvodái és bölcsődéi jelentős, többmilliárdos uniós fejlesztési forráshoz jutnak vagy már jutottak.

A jövő tanév végéig ugyanis a megye szinte minden szegletében nagyon komoly előrelépéssel számolhatunk. Kistérségi szinteket alapul véve Komlón 1,2 milliárd, Sásdon 800 millió, Sellyén és Vajszlón 900 millió, Szigetváron 922 millió, Szentlőrincen majd egymilliárd, Siklóson közel 400 millió forint fejlesztési pályázati támogatást ítéltek meg a regionális operatív programban.

Azt is meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy Kozármisleny amiatt tudta már befejezni az oktatási pályázathoz kapcsolódó építkezést, mert onnantól kezdve, hogy biztossá vált, hogy nyernek, és megítélik számukra a támogatást, s onnan, ahonnan azt az uniós szabályok is lehetővé tették – saját fejlesztési forrásaikat átcsoportosítva –, nekiálltak a beruházásnak. 
 
Forrás: Dunántúli Napló Online